Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Až naprší a vsákne

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Čtyřčlenná rodina za rok prosplachuje tři tisíce korun. Přitom by stačila voda, která naprší zadarmo na střechu jejich docela malého domku. Vyplatí se používat dešťovou vodu v domácnosti?

Šafratovi si sice na počítání moc nepotrpí, ale tohle se jim potvrdilo praxí. Splachování, zalévání a praní, na to stačí voda, která spadne z nebe. „Minulý rok jsme měli dost dešťové vody celý rok, asi jen týden v létě nám chyběl a museli jsme přepnout na vodovod," vysvětluje Robert Šafrata. „Teď po zimě mám plnou nádrž," říká a na důkaz svého tvrzení odtáhne betonový poklop na zahradě. Pod ním je podzemní rezervoár na deset tisíc litrů vody, trubkami sem stéká déšť z celé střechy.

Vesnice Tehov kousek od Prahy je obestavěná pastelovými vilkami, je tady útulno jako v laciném německém katalogu. Dům Šafratových je ale z jiného světa: je obložený modřínovými prkny, uvnitř je také dřevo, hodně prostoru, velkým oknem vstupuje do obývacího pokoje okolní krajina. V knihovně leží průvodce po nejrůznějších zemích, knížky o alternativní medicíně nebo třeba zrovna o vodě. Tyto věci Roberta Šafratu zajímají, i když dny tráví jako spořádaný zaměstnanec banky. Iva Šafratová se stará o děti v dětském domově a oba chtěli dům, který by svět moc nezatěžoval.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].