Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Televize

Je znát, že mladý mexický režisér Fernando Eimbcke má rád raného Jima Jarmusche. Jeho ceněný debut Kachní sezona (2004) svým minimalistickým pojetím připomíná poetiku amerického mistra v zachycení všední banality a životní rutiny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Nuda v paneláku

KACHNÍ SEZONA: ČT 2, 12. 3., 23.20

Je znát, že mladý mexický režisér Fernando Eimbcke má rád raného Jima Jarmusche. Jeho ceněný debut Kachní sezona (2004) svým minimalistickým pojetím připomíná poetiku amerického mistra v zachycení všední banality a životní rutiny. Zdánlivě nenápadná černobílá komedie se takřka celá odehrává v jednom panelákovém bytě na předměstí Mexika.

Okolnosti do něj svádí čtyři postavy. Čtrnáctiletí teenageři Flama a Moco (Diego Catano a Daniel Miranda) mají před sebou vidinu pohodové neděle bez rodičů. Jejich plán strávit ospalý horký den pařením na herní konzole, prohlížením pornočasopisů, popíjením koly a pojídáním brambůrků naruší jen o něco starší dívka ze sousedství Rita (Danny Pereová), která si v bytě potřebuje upéct narozeninový dort, a poslíček pizzy Ulises (Enrique Arreola), jenž se nechce smířit s tím, že mu chlapci kvůli jedenáctivteřinovému zpoždění objednávky nechtějí zaplatit.

Kromě civilních hereckých výkonů mladých herců a skvělé hudby je tu nejpozoruhodnější Eimbckeova invenční režie. V dlouhých statických záběrech, v nichž se mezi postavami zdánlivě nic neděje, se postupně odkrývá autentický portrét teenagerů s jejich problémy, dívky, jejíž rodiče zapomněli na její narozeniny, a mladíka, jenž přichází na to, že vlastně nedělá to, co skutečně chce. Režisér skvěle zachycuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].