Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Titul po drátě

Pražská konzultantka Hana Huntová brzy získá titul na prestižní zahraniční univerzitě. Stane se tak i přesto, že se během šesti let studia ani jednou nepotkala se svými učiteli a nemusela opouštět Prahu. Stejně jako tisíce dalších lidí z celého světa studuje britskou Open University.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Teprve tady prý pochopila, co to znamená myslet. (Hana Huntová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Teprve tady prý pochopila, co to znamená myslet. (Hana Huntová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Pražská konzultantka Hana Huntová brzy získá titul na prestižní zahraniční univerzitě. Stane se tak i přesto, že se během šesti let studia ani jednou nepotkala se svými učiteli a nemusela opouštět Prahu. Stejně jako tisíce dalších lidí z celého světa studuje britskou Open University: učí se doma a zkoušky skládá psaním esejů a vyplňováním písemných testů pod dohledem úředníků Britské rady v Praze. Toto studium stojí hodně peněz a nedá se zahájit bez slušné znalosti angličtiny. Je ale vystavěno přesně tak, aby ho člověk zvládl při práci, výchově dětí nebo službě v armádě. Unikátní projekt univerzity na dálku vznikl v šedesátých letech a postupně se stal nejmasovější školou v Británii. A teď mu začínají přicházet na chuť i Češi.

Co tím myslel?

Pro milovníky univerzitních tradic působí Open University jako nepříjemné sci-fi. Škola si zakládá na tom, že je masová (200 tisíc studentů, 10 tisíc učitelů), nenáročná na čas a distanční (žáci a učitelé spolu komunikují převážně přes internet nebo ještě raději po telefonu). Na počátku stála jednoduchá věc: zpřístupnit vysokoškolské vzdělání co největšímu množství lidí, kterým v klasickém studiu něco brání. Stejně jako jinde na světě se i v Británii dalo studovat dálkově nebo navštěvovat večerní kurzy, ale to s sebou nese řadu problémů. Je to časově náročně, učí se stejnými metodami jako při denním studiu – ale bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].