Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Evropské chvění

Tato krize vyvolává tlak, který otestuje všechny, včetně Evropy. Dnes se vyjevují všechna slabá místa, která po sobě zanechala Evropská unie v čase, kdy se po roce 1989 politicky i ekonomicky sjednocovala.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Tato krize vyvolává tlak, který otestuje všechny, včetně Evropy. Dnes se vyjevují všechna slabá místa, která po sobě zanechala Evropská unie v čase, kdy se po roce 1989 politicky i ekonomicky sjednocovala. Jak jsme to mohli vidět u investičních bank loni na podzim – pokud padne jedna bariéra, další budou brzy padat také.

Začněme eurozónou. Pro ty, kdo jsou uvnitř, bylo euro v této bouři zdrojem stability a síly. Uchazeči o členství, jako třeba Polsko, se modlili, aby již byli tam. Dokonce i v Británii se opět začalo debatovat, zda by nebylo pro zemi lepší mít euro. Ale v tom samém čase vzniká akutní napětí mezi různými členy eurozóny, z nichž někteří uvažují o návratu k původní měně.

Krok kupředu znamená krok k praktické konstrukci silné natolik, aby zvládla tu bouři.Významný japonský analytik odpověděl na otázku, jaké hlavní ponaučení by si vzal z japonské dekády stagnace, takto: potřebujete nejtěsnější možné spojení mezi vaší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].