Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Costa del Most

Bývalý povrchový důl Ležáky nedaleko severočeského Mostu. Ještě nedávno se tu těžilo, teď sedmdesátimetrovou díru do země postupně zaplavuje voda. Za tři roky tu má podle rekultivačních plánů, posvěcených letos na jaře českou vládou, vzniknout obrovské jezero. A voda prý přinese do kraje zářnou budoucnost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jezera jsou prostě v kurzu. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jezera jsou prostě v kurzu. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Až na siluetu chemičky, která zakrývá obzor, to tady vypadá jako v divočině. Přes cestu přebíhá rodinka černých divočáků, vrhá se do prudkého proudu říčky a mizí ve vysokých travinách ve stráni naproti. Vysoko ve vzduchu krouží dravci. Hluk nedalekých velkorypadel ale každému romantikovi rychle připomíná, že tohle je bývalý povrchový důl Ležáky nedaleko severočeského Mostu. Ještě nedávno se tu těžilo, teď sedmdesátimetrovou díru do země postupně zaplavuje voda. Za tři roky tu má podle rekultivačních plánů, posvěcených letos na jaře českou vládou, vzniknout obrovské jezero. A voda prý přinese do kraje zářnou budoucnost.

Dvě generace

Pláže, přístaviště pro jachty, vily na pobřeží a místo, kam se budou jezdit rekreovat tisíce Mostečanů a turistů z okolí. Takhle má podle představ státního podniku Palivový kombinát, který má na starosti rekultivaci zdejších dolů, vypadat v budoucnu ohromná šachta, kvůli níž komunisté zbourali takřka celé historické město Most. „Konkrétní využití jezera je zatím jenom v hrubých nárysech,“ říká dnešní starosta Vlastimil Vozka, zvolený za sdružení Mostečané Mostu. Starosta přiznává, že jeho spoluobčané by jezero, vzdálené čtyři kilometry od městského centra, uvítali, upozorňuje však, že cesta k idylce bude dlouhá. „Zatím není vybudovaná ani příjezdová cesta,“ říká starosta s tím, že město už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].