Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Obavy o Obamu

Kde jsi byl, když zabili Obamu? Věta, o níž doufáme, že ji nikdy nebudeme muset vyslovit. Dokonce jsem váhal, zda ji vůbec napsat, jako by pouhý zápis slov mohl způsobit katastrofu. Přesto, kdykoliv vidíme, jak se Barack Obama noří do davu diváků, někde hluboko v nás nepřestává hlodat obava.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Kde jsi byl, když zabili Obamu? Věta, o níž doufáme, že ji nikdy nebudeme muset vyslovit. Dokonce jsem váhal, zda ji vůbec napsat, jako by pouhý zápis slov mohl způsobit katastrofu. Přesto, kdykoliv vidíme, jak se Barack Obama noří do davu diváků, někde hluboko v nás nepřestává hlodat obava.

Již týdny sleduji předvolební zpravodajství na televizních kanálech. Během té doby byl již sebemenší detail kampaně rozebrán do úmoru, a přesto takovou možnost dosud nikdo nezmínil. Vynoří se nicméně téměř každý den v osobních rozhovorech, především když mluvím s novináři.

Je taková autocenzura médií v pořádku? Bylo by lépe, kdybych takové věci vůbec nepsal? Někde kolem nás jsou labilní a snadno ovlivnitelní lidé. Odborníci se nikdy neshodli, jak velký vliv mají v takových případech média, ale nějaký mají určitě. Již někdy v průběhu tohoto roku jistý bloger upozornil na to, že výraz „zavraždit Obamu“ se toho dne objevil mezi stovkou nejčastějších zadání ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].