Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jak ukrást jadernou zbraň

Současná americká administrativa se netěší u vědců příliš velké popularitě. Co by mohly nadcházející volby změnit k lepšímu? Bude po nich více peněz na výzkum?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: David Kaiser - Autor: archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: David Kaiser - Autor: archiv autora • Autor: Respekt

Studená válka a vznik kosmu. Hodně odlišné oblasti, ale americký vědec David Kaiser se suverénně pohybuje v obou dvou. Najít jej ve spleti budov Massachusettského technologického institutu, propojených sítí nadzemních a podzemních chodeb, není jednoduché, trocha úsilí se ale vyplatí. Opravdu lze tajemství atomové zbraně propašovat na kusu papíru přes hranice? A byli američtí fyzici levicovější než jiní vědci? Podle Davida Kaisera se možnosti špionáže přeceňují a politici to často zneužívají ke svým cílům.

Současná americká administrativa se netěší u vědců příliš velké popularitě. Co by mohly nadcházející volby změnit k lepšímu? Bude po nich více peněz na výzkum?

Nejde jen o peníze. V minulých letech docházelo ke značné politizaci vědy. Objevila se řada tvrzení, že spousta vědeckých zpráv byla smetena ze stolu, cenzurována nebo upravena tak, aby byly jejich závěry politicky akceptovatelnější. Známým příkladem je výzkum změny klimatu, tedy práce oceánologů, klimatologů a fyziků, kteří studují chování plynů v ovzduší. Ani to nemusejí být akademici, postihlo to i vědce pracující pro vládní instituce, třeba pro Agenturu ochrany životního prostředí, Národní úřad pro oceán a atmosféru nebo také NASA. Jejich zprávy jsou zadržovány či upravovány politickými pověřenci, kteří nemají vědecké vzdělání.

Manipuluje se i s jinými výzkumy než klimatickými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].