Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Cvičené pudlíky nečekejte

Na lístky se tu stojí fronty, představení jsou každý večer plná. O tom se klasickým cirkusům, jako je Berousek, Jo-Joo nebo Prince, ani nesní. Jenže není šapitó jako šapitó a cirkusové stany, které už pátým rokem vyrostou vždy koncem prázdnin na pražské Letné, se od těch tradičních dost liší.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je to experiment. (Les Colporteurs) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Je to experiment. (Les Colporteurs) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Na lístky se tu stojí fronty, představení jsou každý večer plná. O tom se klasickým cirkusům, jako je Berousek, Jo-Joo nebo Prince, ani nesní. Jenže není šapitó jako šapitó a cirkusové stany, které už pátým rokem vyrostou vždy koncem prázdnin na pražské Letné, se od těch tradičních dost liší. Už jen tím, že se kolem nich nevznáší pach zvířat, pilin a sena.

Nový cirkus, to je především cirkus bez zvířat. Zároveň je to i experiment. Začal na počátku 70. let ve Francii a stále probíhá. Na jednu stranu v něm jde o to, obrodit tradiční cirkus, na druhou obohatit divadlo o nové rozměry. Během těch roků zájem o nový fenomén ve světě rostl a na přelomu tisíciletí přišel skutečný boom. Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že cirkus je svébytný umělecký žánr.

Žonglování nebo akrobacie jsou navíc přitažlivé i jako rekreační sporty a zkušenosti streetworkerů dokazují, že mohou být dokonce úspěšnou prevencí pro děti z ulice. Umět žonglovat s míčky, swingovat s poi, a přitom třeba ještě balancovat na prkně je totiž vážně cool. Líbí se to i těm mladým lidem, kteří se hned tak pro něco nenadchnou.

Postav se na hlavu

Je pondělí dopoledne, začíná nový pracovní týden. Pro pět účastníků prvního cirkusového workshopu v sokolovně na Letné to bude dost namáhavých pět dnů. Zatímco teď ještě při zahřívací rozcvičce vesele pobíhají, lezou po čtyřech a skáčou na jedné noze, v pátek už se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].