Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Už nikdy žádný pat

Dlouho odkládaný plán na změnu volebního systému je tady. A slibuje hned dvě radikální změny. Vítěz voleb by měl dostat velkorysý „bonus“, který by mu umožnil snadněji sestavit vládní většinu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Teď ještě přesvědčit Tlustého. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Teď ještě přesvědčit Tlustého. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Dlouho odkládaný plán na změnu volebního systému je tady. A slibuje hned dvě radikální změny. Vítěz voleb by měl dostat velkorysý „bonus“, který by mu umožnil snadněji sestavit vládní většinu. A malé strany by už napříště neměly být při přidělování poslaneckých křesel tolik diskriminovány.

I když jde o posun k spravedlivějšímu rozdělování hlasů a možnost, jak do budoucna eliminovat volební paty mezi pravicí a levicí, řada poslanců změny odmítá. Na čem jejich „ne“ stojí? A jak je bude vláda přesvědčovat, aby pro změny zvedli ruce?

Problém Klaus

Když předloni dopadly volby patem sto na sto, měla většina politiků o viníkovi jasno. „Může za to špatný volební zákon,“ opakovali dokola. Proto ani nepřekvapilo, když si po těžkých a zdlouhavých povolebních jednáních trojkoalice do svého programového prohlášení napsala, že problematickou normu změní. Jak z pohledu ODS, tak z pohledu jejích menších koaličních partnerů, zelených a lidovců, to ostatně dávalo logiku.

Ironií osudu doplatila ODS před dvěma lety na svého bývalého předsedu Václava Klause. Když se mu společně s Milošem Zemanem v době opoziční smlouvy nepodařilo přes Ústavní soud prosadit takovou úpravu volební normy, která by v podstatě znemožňovala menším partajím dostat se do parlamentu, protlačili alespoň bez potřeby měnit konstituci návrh, jenž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].