Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Hlas lidu a hlas rozumu

Jak hloupí jen jsme? Takto se nedávno zeptal ve stejnojmenné knize americký historik a novinář Rick Shenkman.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Komárek - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Komárek - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Jan Komárek

(1979) je doktorandem na Právnické fakultě Oxfordské univerzity, kde rovněž vyučuje právo EU. V letech 2004–2006 pracoval pro vládního zmocněnce pro zastupování ČR před Evropským soudním dvorem.

Jak hloupí jen jsme? Takto se nedávno zeptal ve stejnojmenné knize americký historik a novinář Rick Shenkman. Na několika příkladech ukazuje, jak málo informovaní jsou američtí voliči. Přitom svými hlasy rozhodují o budoucnosti celé planety. Jsou na tom Evropané lépe, když rozhodují o svém osudu?

Hloupý jako Američan?

V jednom z průzkumů se například ještě celkem nedávno celá třetina Američanů domnívala, že celý svět podporuje invazi v Iráku. V jiném zase nedokázali více než dva z pěti voličů vyjmenovat hlavní orgány veřejné moci Spojených států. Americká demokracie přitom přímo ikonicky stojí na myšlence, že si vládnou sami lidé, na základě ústavy, kterou si sami přijali.

Podobnou otázku si může položit každý z nás při zhlédnutí několika klipů z irské kampaně před referendem o Lisabonské smlouvě. „Již jste někdy řekli ano, a pak toho litovali?“ ptá se hlas na pozadí záběrů mladé dvojice, která si právě zakoupila lístek na loď nesoucí jméno Titanic. V jiném klipu zase pravidelně problikává velkými písmeny vyvedený nápis „Imigrace“ a varování, že příliv nových pracovních sil z nových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].