Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Začalo jaro a Čechy, Moravu i Slezsko pokryl sníh. Vrátili se čápi. Vláda komunistické Číny rozmetala pomocí tanků a ostré střelby demonstrace za svobodu, které vypukly na území okupovaného Tibetu; při zásahu čínské armády zemřelo zatím sto čtyřicet demonstrantů, oznámila média.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Začalo jaro a Čechy, Moravu i Slezsko pokryl sníh. Vrátili se čápi. Vláda komunistické Číny rozmetala pomocí tanků a ostré střelby demonstrace za svobodu, které vypukly na území okupovaného Tibetu; při zásahu čínské armády zemřelo zatím sto čtyřicet demonstrantů, oznámila média. Vláda odsuzuje násilí na demonstrantech, kteří přicházejí svobodně projevit svůj názor, a žádá jeho okamžité zastavení. Také požadujeme propuštění preventivně zadržených osob, vzkázal do Pekingu Topolánkův kabinet. Já si myslím, že Tibet je po mnoho generací součástí Číny, takže je věcí Číny, jakým způsobem ty věci řeší, komentoval naopak mrtvé v tibetském boji za svobodu šéf tuzemské opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Pod heslem „Radar = nová okupace“ prošlo Prahou tisíc odpůrců americké vojenské základny v Brdech. České dráhy rozšířily na svých nádražích počet pokladen, kde si zájemci mohou kromě jízdenky koupit i letenku. „We are ready for Schengen,“ oznámilo transparentem u vchodu pražské letiště Ruzyň, kde by také od 1. dubna měl pro pasažéry ze zemí schengenské dohody vstoupit v platnost pohyb bez pasových kontrol. Vláda navrhla zákon nařizující žadatelům o občanství dokonalou znalost češtiny. Sněmovnou v prvním čtení prošel návrh zákona o odchodu českých mužů do penze v pětašedesáti letech. Na dálnici D 1 se z důvodu nečekaného sněžení srazilo 116 aut. Titul českého bezkonkurenčně nejvíc týraného zvířete získala slepice z populárního klecového chovu, která se během svého ročního života nikdy neprojde po nohou, nezalehne na podestýlku a neroztáhne křídla; statistikové spočítali, že tímto způsobem žije 97 procent ze zdejších několika milionů ročně odchovaných slepic. Jsem zděšen, jména členů Skupiny speciálních operací by měla zůstat skryta i po smrti, zveřejnění může ohrozit jejich kolegy či rodinu – utajení je prostě mezinárodní standard, řekl bezpečnostní expert Pavel Šalmach novinám poté, co prezident Václav Klaus v kondolenci prozradil jméno českého vojáka, kterého spolu se dvěma jeho dánskými kolegy a čtyřmi afghánskými civilisty zabil sebevražedný atentátník v jihoafghánské provincii Hílmand; rodina vojáka požádala po Klausově indiskreci o policejní ochranu. Na žebříčku důvěry občanů předběhla prezidenta republiky obecní zastupitelstva. Vlekaři upozornili lyžaře, že se blíží konec letošní sezony sněhových děl. Pád páté největší americké banky Bear Stearns srazil ceny akcií na světových trzích včetně pražské burzy a ekonomové ohlásili konec nadějí na brzký konec současné krize. Rozhodnutím zákonodárců se vlastnictví kolejí definitivně oddělilo od Českých drah. Ministerstvo zdravotnictví varovalo zákazníky před nákupem čínského zboží „Medvídkův talířek“ s tím, že nešťastník, který si plastový talíř made in China s obrázkem medvídka Pú koupí, spolkne při každém jídle i nálož jedovatého formaldehydu.

Legislativní expertiza zní jasně: nehrozí, že by po nás někdo mohl chtít jízdenku, reagoval poslanec a předseda imunitního výboru sněmovny Miloslav Kala (ČSSD) na rozhodnutí pražského Dopravního podniku, jehož vedení vyzvalo své revizory, ať se při kontrolách zaměří hlavně na odhalování a pokutování načerno cestujících poslanců. Ministr vnitra Ivan Langer informoval vládu, že „nástrojem ruské zahraniční politiky se stávají dodávky a ceny ropy a zemního plynu“. Vedení rozvědky rozhodlo, že rozšíří stav o 46 míst pro špiony specializované na Rusko. Ornitolog Tomáš Grim z olomoucké Palackého univerzity odhalil, že se vzrůstající spotřebou piva klesá vědecká výkonnost. Na počátku stálo zjištění, že všichni čeští ornitologové uveřejnili za poslední čtvrtstoletí dohromady 40 článků v uznávaných časopisech – tedy počet, který například francouzský vědec Anders Moller zvládne sám za dva roky; když jsem se ho jednou ptal na příčinu takového nepoměru, řekl mi, že je to jistě množstvím vypitého piva, vysvětlil počátek své práce Grim, jemuž objev vynesl nominaci na mezinárodní Ig Nobelovu cenu za výzkum, který rozesměje, ale pak přiměje k zamyšlení.

[email protected]

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].