Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vánoční balíček pro banky

Když to poprvé nevyjde, zkuste koordinovanou intervenci. Každá z předních centrálních bank se ze všech sil snažila dostat peněžní trh z mrtvého bodu. Žádné se to nepodařilo.

Když to poprvé nevyjde, zkuste koordinovanou intervenci. Každá z předních centrálních bank se ze všech sil snažila dostat peněžní trh z mrtvého bodu. Žádné se to nepodařilo. Rozdíl (tzv. spread) mezi výpůjčními náklady pro vlády a pro banky se v posledních týdnech výrazně prohloubil. Z toho se dá usuzovat, že s ochotou investorů půjčovat bankám je to horší než kdy dřív. Čím déle to potrvá, tím vážnější budou obavy, že banky kvůli nedostatku kapitálu nechají ekonomiku hladovět a stáhnou ji s sebou dolů.

O Vánocích, kdy je na trzích zavřeno a banky provádějí úklid ve svých rozvahách ke konci finančního roku, je vždy likvidita nevalná. Letos je to s důvěrou obzvláště nejisté. To poslední, co teď svět potřebuje, je, aby nějaká velká banka začala na Silvestra zoufale shánět peněžní prostředky. Proto se minulý týden pět centrálních bank rozhodlo přesměrovat asi 100 miliard dolarů do bankovního systému jako prostředky na financování – a zajistit, že v bankách tyto peníze budou opravdu k mání. Trhy neměly jasno v tom, zda mají doufat, že se peníze konečně dostanou k těm, kdo je potřebují, nebo se strachovat, že zmíněný plán prozradí, jak velké obavy centrální banky mají. Tyto starosti jsou oprávněné: oficiální místa dělají maximum, nicméně ani zdaleka není jisté, zda to zabere.

Uvedený plán částečně vysvětluje, proč se americký Fed rozhodl 11. prosince snížit úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu, a ne o polovinu, jak mnozí doufali. Ukázalo se, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].