Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Tři příběhy milovnice hub

Olga Tokarczuková (1962) žije v dřevěném domě na česko-polském pomezí, v malé vísce Valbřich. Nyní jí u nás vyšla čtvrtá kniha s lakonickým názvem Poslední příběhy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Olga Tokarczuková (1962) žije v dřevěném domě na česko-polském pomezí, v malé vísce Valbřich. Nyní jí u nás vyšla čtvrtá kniha s lakonickým názvem Poslední příběhy. Jde o jednu z vůbec nejzajímavějších knih téhle původním povoláním klinické psycholožky, která při psaní těží ze znalosti Jungových teorií – často se této interpretaci brání tím, že jediná podobnost mezi ní a Jungem je v tom, že oba přemýšleli o jednoduchých věcech.

Ve třech novelách o třech ženách jedné rodové linie si za ústřední téma vybrala životní cyklus ukončený nevyhnutelnou smrtí. Podle Tokarczukové se na ni lze připravit a do jisté míry její příchod i vychutnat.

Lze umřít zaživa?

První příběh patří stárnoucí ženě, jíž při – zřejmě smrtelné – autonehodě běží hlavou přízračné setkání s neznámými lidmi. Odehrává se ve studeném zimním domě, kde se ve stodole hromadí dožívající zvířata. Vnuk oněch neznámých je totiž veterinář, který nesouhlasí s milosrdným „uspáváním“ a myslí si, že je třeba trpící tvory léčit tak dlouho, dokud to jde.

V druhé novele se Tokarczuková dostává na svou oblíbenou parketu, v níž hrají hlavní roli dějiny a zejména otázka, jaká úloha je v nich přisouzena nicotným jedincům mletým v mlýně krutosti. Na scénu přichází matka ženy z úvodní povídky. Původem Ukrajinka vdaná za Poláka přežije na sklonku 30. let vpád Rusů na polsko…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].