Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bursík má problém

Někteří politici mluví čas od času – třeba v souvislosti s volbou prezidenta – o hrozbě rozpadu koalice. Vzhledem k síle komunistů je to samozřejmě problém, ale jen dílčí. Na obzoru je totiž podstatně vážnější komplikace: propad některé z malých koaličních stran – lidovců nebo zelených.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Někteří politici mluví čas od času – třeba v souvislosti s volbou prezidenta – o hrozbě rozpadu koalice. Vzhledem k síle komunistů je to samozřejmě problém, ale jen dílčí. Na obzoru je totiž podstatně vážnější komplikace: propad některé z malých koaličních stran – lidovců nebo zelených –, což by zcela převrátilo poměr sil ve prospěch radikální levice. A nutno dodat, že lidovci i zelení na této hrozbě v posledních dnech velmi cílevědomě pracují.

Nejhorší ministryně?

Křesťanští demokraté tento týden s velkou pravděpodobností pošlou svého předsedu Jiřího Čunka po úředním očištění z korupce zpět do vlády. Ne všichni vrcholní straníci jsou přesvědčeni, že to je správné a pro stranu výhodné, obecně ale uvnitř KDU-ČSL panuje přesvědčení, že jiné řešení není. Lidovci jsou víceméně jednotní, semknutí kolem Čunka. Jde tedy jen o to, nakolik tohle nekonečné čunkování otráví lidovecké voliče. Preference dlouhodobě klesají až k hranici volitelnosti a na obzoru zatím není důvod, proč by se měl tento trend otočit.

Naproti tomu zelení odvolali svou ministryni ukázkově rychle, dnes se ale utápí v tom, co lidi na politice otravuje nejvíc – v neprůhledných sporech, veřejných hádkách a vyřizování účtů. Dva nejdůležitější lidé u zelených, předseda Martin Bursík a jeho první zástupkyně, odvolaná ministryně školství Dana Kuchtová,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].