Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Knižní novinky.

Nick Mason: Pink Floyd

Přeložil Ondřej Duha, BB/art, 312 stran

„Hvězdné cesty Panny a Vodnáře se setkaly, určily náš osud a přinutily Rogera najít způsob, jak propojit naše mysli ve velkém tvůrčím dobrodružství. No, ne, ne. Budu se snažit omezit výmysly na minimum. Jediný důvod, proč se mě Roger obtěžoval oslovit, byl ten, že si ode mě chtěl půjčit auto.“ Tak popisuje bubeník Nick Mason, někdejší student architektury, setkání se zakladatelem kapely Pink Floyd Rogerem Watersem. Mason je jediný, který ve skupině vydržel až dodnes, takže tu máme vzpomínky na její čtyřicetiletou historii podané skutečně z první ruky.

Naďa Hrčková: Dějiny hudby VI. – hudba 20. století (2)

Ikar, 552 stran

Ve druhém díle přehledných dějin vážné hudby minulého století nalezeme pohled na poněkud rozdělený svět západoevropské a východoevropské muziky pro náročnější posluchače. Nejen pro ně bude tahle publikace kýženou mapou v nepřehledném terénu.

Egon Bondy: Bratři Ramazovi

Akropolis, 148 stran

První vydání Bondyho prózy z roku 1985, jež je parafrází Dostojevského románu o rozpadu lidských hodnot přenesenou do normalizační ČSSR.

John L. Allen: Opus Dei

Přeložil Vladimír Svoboda, Knižní klub, 400 stran

Tyhle dějiny konzervativního katolického sdružení moc nepotěší milovníky temných konspiračních teorií o pozadí všech kroků Vatikánu. Na to se novinář akreditovaný u Svatého stolce až příliš drží faktů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].