Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

S Džejárem a s designérem

Design je nadužívané a trochu snobské slovo. Ale nemusí to být jen vodovodní kohoutek od Philippa Starcka za desetitisíce.

Fotografie: Džejár, novinka na přehlídce Designblok. - Autor: Uwe Walter • Autor: Respekt
Fotografie: Džejár, novinka na přehlídce Designblok. - Autor: Uwe Walter • Autor: Respekt

Design je nadužívané a trochu snobské slovo. Ale nemusí to být jen vodovodní kohoutek od Philippa Starcka za desetitisíce. Lidštější, hravější a levnější tvář designu bude možné pozorovat od úterý do soboty v pražském Karlíně. V bývalé hale ČKD v Thámově ulici tu budou v rámci přehlídky Designblok (2.–7. 10.) vystavovat čeští návrháři. Své věci vyrábějí v malých sériích, někdy trochu svépomocně a koupit je vyžaduje obvykle jisté pátrání. V sobotu 6. října je budou prodávat přímo z výstavních stánků, většinou dokonce osobně.

Kdo přijde na nákupy, může od designéra získat hřejivé slovo plus praktický objekt. Tak třeba tričko s obrázkem „Džejára“ ze seriálu Dallas. Je to novinka módní značky Vohoz, pod níž se skrývají tři mladé výtvarnice, které si postupně nacházejí cestu do nezávislých malých butiků. Dále tu bude mít svůj stánek šperkař Zdeněk Vacek, který dokáže libovolný námět přeměnit v originální ozdobu. Letos čekejme ještě více originality: tématem jeho šperků je pijavice rybniční.

K objednání budou rovněž snowboardy a lyže z kolekce Mojemoje, kterou navrhují grafici ze studia Aleše Najbrta. Letošní prkno má na sobě mimo jiné sprchující se strašidélko. „Je jiné,“ vzkazuje grafik Mikuláš Macháček. Jezdci bude navíc teplo: „Bude ho hřát pocit, že podpořil český design,“ předpokládá dále Macháček. Prodávat bude také zavedený výtvarník porcelánu Daniel Piršč. Například zátka do láhve ve tvaru torpéda nebo další porcelánový objekt ve tvaru mořské miny. Klidně dodá také legendu. Tak třeba ona baňka mina je ve skutečnosti „termoska na vajíčko“. „Ano, je v tom takový protiklad… to vajíčko jako zrod a v opozitu vůči tomu ta ničitelská mina…“ uvažuje autor díla.

Takových a snad i výstřednějších bytostí bude v karlínské hale více, zhruba dvacet českých designérů. A každý bude nabízet něco. Věci jsou to pěkné, netuctové, občas dokonce praktické a o řád levnější než vodovodní kohoutek od Philippa Starcka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].