Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Na vratkých základech, na hřbetě sumce

V 10.13 ráno mne budí jeden pěkný otřes, několik dalších následuje. Japonsko ví, na čem je. Leží na tektonické linii čtyř geologických desek podsunujících se jedna pod druhou a jedna proti druhé.

V 10.13 ráno mne budí jeden pěkný otřes, několik dalších následuje. Japonsko ví, na čem je. Leží na tektonické linii čtyř geologických desek podsunujících se jedna pod druhou a jedna proti druhé. Dlouho se napružují, až se rázem odpruží.

Je to nevyhnutelné, i když nelze přesně říct, kdy příští odpružení přijde ani jak bude velké. Mluvíme o hmotách, rozměrech a trváních vskutku planetárních. Velké tokijské zemětřesení má už pár století poměrně osvědčenou periodu sedmdesáti let. Poslední bylo v roce 1923. Musím si udělat čaj.

Japonsko ví, na čem je. Proto se zprávy o otřesech do jedné minuty automatizovaně objevují na všech kanálech všech médií a s každou uplynulou minutou se zpřesňují. Epicentrum, hloubka, síla v epicentru, směr a rychlost otřesů, zasažené oblasti a odstupňovaná síla otřesů v nich, tsunami ano či ne a předpokládaná výška. Čtyři běžící reaktory v Kašiwazaki se samočinně odstavily, jak měly. To je dobré. Voda v kontejneru pro použité palivo ale vyšplouchla ven a běžnou kanalizací odtekla do moře. Senzory instalované pod reaktorem při otřesu zaznamenaly maximální akceleraci v pohybu o hodnotě 680 Gal, reaktor ale konstrukčně počítá s nejvýše 273 Gal. Vida, tak snad příště.

Údaje, které musí obhlédnout a ohmatat lidé, nikoli měřicí přístroje, chodí později a zpřesňují se pouze směrem nahoru. Mrtví, zranění, nezvěstní, sesuté domy, neprůjezdné cesty. V duchu jsem s těmi, které od odpružení velikosti 6 a kousek teď v Niigatě čeká časově neohraničená nomádská existence v tělocvičnách a ubytovacích buňkách. Myslím na ty vrásčité babičky z ranního rybího trhu ve Wadžimě, kterým se v několika vteřinách přetrhlo dosavadní živobytí. Přežily sice asi, ale stihnou se ještě ve zbytku svých dnů vrátit do svého světa, který je náhle setřepal z hřbetu? Japonsko není – to se jen zdá. To jen obří starý mořský sumec, obrostlý už vším možným, spí neklidným spánkem.

Autor je doktorandem Tokijské univerzity, kde se věnuje historii politického myšlení raně moderní doby.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].