Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Dopoledne s Hitchem

Dramaturgové na Kavčích horách se rozhodli divákům zpříjemňovat prázdninová dopoledne klasickými filmy Alfreda Hitchcocka.

Fotografie: Alfred Hitchcock. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Alfred Hitchcock. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dramaturgové na Kavčích horách se rozhodli divákům zpříjemňovat prázdninová dopoledne klasickými filmy Alfreda Hitchcocka. To je chvályhodná volba. Tento týden uvede Česká televize dva počiny mistra napětí z poloviny 40. let. Oba přitom zdobí přítomnost Ingrid Bergmanové. Psychiatričku Constance Petersonovou si zahrála ve filmu Rozdvojená duše (1945). A svůdnou Alicii Hubermanovou, která se zaplete do hry tajných služeb, ztvárnila o rok později v thrilleru Pochybná žena.

V polovině 40. let byl britský režisér, který se narodil rok před završením devatenáctého století a který začal svou režisérskou kariéru v roce 1925 filmem Bludiště lásky, už plně etablován v Hollywoodu. Už jeho první americký film Rebecca (1940) vyhrál Oscara za nejlepší film a bohužel to byl jediný snímek v bohaté filmografii legendárního režiséra, kterému američtí akademici udělili prestižní sošku. Následovaly úspěšné filmy jako Podezření (1941), Sabotér (1942) nebo Ani stín podezření (1943) – ten sám „Hitch“ označoval za svůj vůbec nejoblíbenější.

Freude, Freude…

Rozdvojená duše je jedním z prvních filmů, jehož zápletka byla postavena na psychoanalytické teorii, která tehdy přicházela do módy. Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází nový ředitel dr. Anthony Edwards (Gregory Peck), aby nahradil současného ředitele Dr. Murchisona (Leo G. Carroll), který má odejít do penze. Během prvního dne se do něj zamiluje mladá, krásná, ale poněkud chladná psychoanalytička Constance Petersonová. Ta také brzy zjistí, že muž trpí ztrátou paměti a není tím lékařem, jenž měl stanout ve vedení ústavu. Tím ale překvapivá odhalení nekončí, policie ho navíc podezřívá z vraždy. Romanticky laděný thriller natočil Hitchcock podle scénáře Bena Hechta. Příběhu o síle psychoanalýzy vtiskl neobyčejnou působivost, mezi přednosti filmu patří snové sekvence, které odhalují příčiny rozdvojení osobnosti nepravého lékaře.

Sen schizofrenního hlavního hrdiny, na jehož realizaci spolupracoval Salvador Dalí, přitom slouží jako klíč k rozluštění vraždy. Původně měl být ve filmu mnohem delší, režisér ale svou vizi neubránil před producentem Davidem Selznickem, který se bál, že mu bizarní surrealistické scény – už takhle zahrnující po vzoru Andaluského psa (1929) výjev s obřími nůžkami a lidským okem – odradí diváky. Režisér pověstný svým perfekcionalismem a pečlivě připravenými storyboardy vůbec sváděl se svým producentem při práci na mnoha projektech líté boje a legendy například mluví o tom, že se vymlouval na rozbitou kameru, když se Selznick neočekávaně objevil na place. Impulzivní producent se potýkal s finančními problémy a nechal Hitchcocka často pracovat pro jiná studia. Třeba práva na film Pochybná žena prodal za půl milionu dolarů společnosti RKO.

Pověstný? Ne, pochybná!

Znalci mistrova díla možná nyní marně pátrají v paměti, o jakém filmu je řeč. Film Pochybná žena je totiž v českém prostředí známý spíše jako Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu.

Originální název Notorious se totiž jednoznačně vztahuje k osobě hlavní hrdinky Alicie Hubermanové, dcery odsouzeného německého špiona (Ingrid Bergmanová). Přitažlivá dívka se na jednom bohémském večírku seznámí s atraktivním elegánem T. R. Devlinem (Cary Grant), ze kterého se posléze vyklube americký agent. Ten přichází s nabídkou: aby odčinila provinění otce, měla by pomoci americké straně a infiltrovat se v Brazílii do skupiny obchodníků zapletených s nacismem. Mezi Devlinem a Alicií vznikne milostný vztah, ale je to láska? Devlin žárlivě sleduje, jak Alicie v rámci svého úkolu svádí německého špiona Alexandra Sebastiana a posléze si ho bere za muže. Brání se přitom podlehnout naplno citu, který v něm probudila notoricky známá lamačka mužských srdcí.

V Pochybné ženě se objevuje jeden z nejslavnějších Hitchcockových MacGuffinů. Tímto novotvarem geniální režisér označoval zápletku, kolem které se film točí a která motivuje hlavní postavy k akci. Pro postavy příběhu je důležitá, ale pro samotné vyznění filmu je nepodstatná. Zde jako taková zápletka slouží pašování uranu v lahvích od vína. Samozřejmě pokud by se taková zásilka dostala do nepovolaných rukou, mohlo by to způsobit katastrofu, ale mistrovství příběhu spočívá v tom, že nechá na konci celou špionážní dějovou linii otevřenou, aniž by se přitom divák cítil o cokoli ochuzen.

Důležitý je zde hlavně vývoj vztahů mezi čtyřmi hlavními postavami, mezi něž kromě ústředního vztahového trojúhelníku patří také Sebastianova dominantní matka (Leopoldine Konstantinová). Silná mateřská figura patří mezi Hitchcockovy oblíbené archetypální postavy, stejně jako jeho ztvárnění ústředního zločince jako šarmantního sympatického chlapíka. Těžko se dá ubránit tomu, aby vám ho ve slavné poslední scéně na schodech do domu nebylo aspoň trochu líto.

Vynalézavá kamera, propracovaný scénář a jiskření mezi hereckými hvězdami první velikosti dělá z Pochybné ženy filmový zážitek, který přispěvatelé největší světové filmové databáze IMDb svým hlasováním zařadili do TOP 250 nejlepších filmů všech dob. A Hitchcockův ústřední ctitel François Truffaut ho označil za jeho nejlepší černobílý film.

Rozdvojená duše, ČT 1, 18. 7., 10.05; Pochybná žena, ČT 2, 21. 7., 10.00.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2007 pod titulkem Dopoledne s Hitchem