Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak se staví Kocourkov

Prvně od zrodu Havířova se Česko rozrůstá o nové město.

Fotografie: Dám si pivo U Viléma. - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Dám si pivo U Viléma. - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt

Prvně od zrodu Havířova se Česko rozrůstá o nové město. Na zelené louce jej staví jen deset dělníků a celé bude ležet na ostrově. A teď to nejšílenější: jakmile se dostaví, tvůrci město zabalí a přenesou na jiný ostrov.

Prozatím bezejmenné sídlo samozřejmě nebude z cihel a oceli, jeho byty budou z bitů a bytů. Ve virtuálním internetovém prostředí Second Life právě vzniká ostrov pro Čechy a Slováky.

Second Life (více v Respektu 37/2006), je hra-nehra. Po spuštění programu získáte svou postavičku neboli avatara, jehož vzhled lze jakkoli divoce změnit a s nímž se pohybujete ve 3D prostředí. Můžete si zde povídat s dalšími obyvateli, létat, kupovat pozemky, stavět domy, vyrábět atrakce, prodávat oblečení pro další avatáry nebo naopak nakupovat a konzumovat. Second Life samotný nemá žádný děj, je to jen prostředí. Zábavu si v něm musí každý vymyslet nebo najít sám.

A to je pro řadu lidí problém. Podle jedné statistiky se 85 % hráčů po měsíci již znovu nepřihlásí – výroba vlastních předmětů je relativně obtížná a v nepřehledném fiktivním světě nenaleznou žádnou zábavu.

Toho si všimla společnost Beneta a rozhodla se postavit v Second Life české město, které má být pro domácí hráče startovním místem. Princip vypadá chytře: Beneta postaví město a sponzorům připraví obchody a atrakce pro návštěvníky. Získá tak minimálně peníze na nájem ostrova, který musí platit tvůrcům Second Life. Obyvatelé mohou dostat svůj byt zadarmo, pokud se do chodu města aktivně zapojí: budou pomáhat nováčkům, psát reportáže na web nebo budou k dispozici na „pokec“. Tím si tvůrci pojistí, že ve městě bude živo.

Jenže ani to nemusí stačit. Hlavní riziko je v tom, že projekt je závislý na úspěchu americké firmy Linden Lab, která celý Second Life vlastní. Pokud ji převálcuje nějaký konkurenční 3D svět, město odumře. Second Life je navíc nehezky podobný reálnému světu: existují zde extremistické skupiny a bandité, kteří obyvatelům ztrpčují život.

Zatím se náš avatar Respekt Writer prochází po staveništi. Náměstí připomíná architekturou Telč. Domy jsou již omítnuté, interiéry zatím prázdné. Uprostřed stojí kašna, opodál česká a slovenská vlajka a zárodek věže. Spolu s pár zvědavci si avatár dává pivo v restauraci U Viléma, sleduje při práci stavaře, který přičarovává zábradlí, a přemýšlí, jestli by se tu nemohla uspořádat výstava fotografií či veřejná debata. Hospoda nese jméno podle českého podnikatele, který prý v Second Life vydělává sto padesát tisíc korun měsíčně. Díky tomu si zde koupil rovnou celý ostrov a propůjčil jej stavařům. Hotové město pak přestěhují na vlastní ostrov.

Jedna důležitá věc městu chybí: jméno. Tvůrci požádali obyvatele o návrhy a zatím padají nablýskané názvy jako New Bohemia, ale i typicky česká jména jako Lhota. Vzpomínaný Havířov dopadl dobře, jelikož jiné návrhy na jeho jméno zněly Lidobudovatelov, Gottwaldův Horníkov nebo Budosociokolektivov. České město v Second Life zatím nese sebeironické jméno Kocourkov. Snad tak nedopadne.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].