Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jaký má ta vláda smysl?

Ve středu odpoledne se nad Strakovou akademií ozval ostrý pištivý zvuk. To právě kabinet zatáhl za záchrannou brzdu, čímž se stroj mířící do temnoty prudce zastavil. Už se totiž zdálo, že tým Mirka Topolánka kvůli vnitřním sporům nestihne projednat vlastní návrh úsporných opatření. Tím by ale vláda ztratila celý rok, protože sněmovna musí její ideje začít projednávat už na následující schůzi, aby změny ovlivnily rozpočet na příští rok.

Ve středu odpoledne se nad Strakovou akademií ozval ostrý pištivý zvuk. To právě kabinet zatáhl za záchrannou brzdu, čímž se stroj mířící do temnoty prudce zastavil. Už se totiž zdálo, že tým Mirka Topolánka kvůli vnitřním sporům nestihne projednat vlastní návrh úsporných opatření. Tím by ale vláda ztratila celý rok, protože sněmovna musí její ideje začít projednávat už na následující schůzi, aby změny ovlivnily rozpočet na příští rok. Fakt, že se vláda na úsporném balíku nakonec shodla jednomyslně, zachránil ministry od trapného konce. Ale to je jen začátek. Jde o to, kudy se vláda vydá dál, a tady už spíše převládají rozpaky.

Ztuhlý Topolánek

Je to svým způsobem zvláštní situace. Když se podíváte na jednotlivé ministry a jejich vystoupení, vůbec to nevypadá špatně. Většinou působí důvěryhodně, že svému oboru rozumějí (zejména pak ministři Pospíšil, Gandalovič či Bursík), a zatím je, přes všechny řeči Jiřího Paroubka o vládě skandálů a tmářství, neprovázejí větší aféry. Pokud už se nadechujete k vyřknutí jména Čunek, tak k tomu se dostaneme za chvíli. Zkrátka kabinet by měl vzbuzovat alespoň základní pocit spokojenosti.

Přesto členům vlády důvěřuje podle agentury STEM jen 33 % Čechů, a ačkoli 88 % z nich věří, že je třeba zadlužování řešit, tak si zároveň tři čtvrtiny národa myslí, že na to vláda není dost silná. A poprvé také většina médií i analytiků začíná vládu kritizovat za neschopnost.

Kde je chyba?

Kabinet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].