Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Deník z Iráku

Internetová kultura náš jazyk pravidelně zásobuje novými slovy.

Fotografie: Internetová stránka - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Internetová stránka - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Internetová kultura náš jazyk pravidelně zásobuje novými slovy. Dvě z nich se minulý týden setkala ve zprávě, která zní trochu jako šifrovaná depeše: Nejlepší blook je milblog Colbyho Buzzella.

Slovo blook označuje knihu (book), která vznikla nejdříve jako internetový deníček (blog). V současnosti existuje přes sedmdesát milionů blogů a i odpůrci internetové kultury musí uznat, že nějaké z nich prostě musí být dobré. A tak se v nepřeberné síti občas objeví blog, který má natolik evidentní kvality nebo početné čtenářstvo, že vyjde i tiskem.

Slovo milblog zase získalo svou předponu z anglického military a znamená deníček psaný vojákem. Jedním z nich byl Američan Colby Buzzell, který sloužil v roce 2003 v Iráku. Pod přezdívkou CBFTW si založil blog, ve kterém popisoval své zážitky z válečné zóny. Jak napsal na webu Guardianu sloupkař Nick Cohen, Buzzell popsal život vojáka lépe, než by to dokázal kterýkoli novinář.

Americká armáda ovšem měla pro Buzzellovy literární choutky menší pochopení, a když se o jeho blogu začal zmiňovat tisk, psaní mu zatrhla. Jenže to už měl v kapse deset nabídek od různých vydavatelství a před sebou cestu zpět do USA. Svůj blog přetavil v knihu a z ní se stal malý kult. Mezi jeho fanoušky patřil Kurt Vonnegut či muzikanti Henry RollinsJello Biafra. Kniha My War: Killing Time in Iraq nakonec vyšla v sedmi jazycích a z Buzzella se stal přispěvatel Esquire a dalších časopisů.

Minulé pondělí se navíc dočkal vítězství v soutěži Lulu Blooker Prize, literární ceně, kde o pět tisíc liber zápolilo sto deset vytištěných blogů z patnácti zemí. Soutěž sama stojí za pozornost. Cenu, která svým názvem odkazuje na jednu z nejprestižnějších literárních cen Man Booker Prize, vymyslela firma Lulu.com jako chytrou propagaci svého obchodu. Lulu je vydavatelství, které vydá kohokoli. Stačí dodat text, a teprve až se objeví čtenář-kupec, firma knihu vytiskne. „Zatímco vydavatelé chtějí vydat sto knih a každé prodat milion, já chci vydat milion knih a každé prodat sto kusů,“ popisuje svou vizi majitel Bob Young. Lulu Blooker Prize je ideální cesta, jak ukázat, že i neznámý „autor z lidu“ může prorazit.

Soutěž má za sebou teprve druhý ročník, ale výsledky už tu jsou. Knížky od první vítězky se prodalo sto tisíc kusů a čeká ji zfilmování. A snad i díky Lulu Blooker Prize si stále více vydavatelství uvědomuje, že internet je zajímavá farma autorů. Důkazem budiž, že mezi soutěžícími tituly výrazně vzrostl počet knih vydaných velkými nakladatelskými domy. Lov na literární talenty tak prodělává malou revoluci.

Co se ovšem nemění, je armáda. Pikantní shodou okolností totiž týž den vyšla zpráva, že američtí vojáci musí dávat všechny své deníčkové zápisky ke schválení a armáda je odstřihla od komunitních webů. Ze základen v Iráku se tak nikdo nedostane na weby jako myspace.com nebo youtube.com. Oficiální vysvětlení říká, že vojáci si stahují videa a zatěžují síť, která musí být k dispozici pro vojenské účely. Vojákům tak možná zbude už jen hra Hledání min.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].