0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Výběr z webu22. 4. 20073 minuty

Nemravnost

Taxikáři nejsou jedinou nástrahou, která čeká na návštěvníka našeho hlavního města.

Milan Mraček

Po tragédii na virginské polytechnice nepochybně oživne debata o regulaci vlastnictví zbraní. Řada lidí dává masakr za vinu příliš liberálním zákonům, díky kterým se v USA může ozbrojit prakticky kdokoli.

MRACEK.BLOG.RESPEKT.CZ

Taxikáři nejsou jedinou nástrahou, která čeká na návštěvníka našeho hlavního města. Znepříjemnit pobyt mohou i další příživníci – penězoměnci.

Poprvé jsem se s tímto problémem setkal zhruba před rokem. Na mé pracoviště, živnostenský odbor Magistrátu hlavního města Prahy, se dostavily dvě turistky z Ruska a nedobrou angličtinou mi sdělovaly, že si vyměnily 200 eur a místo očekávaných bezmála šesti tisíc obdržely jen něco přes 4000 Kč. Stěžovaly si na neochotu policie se tím zabývat. Tohle prý řeší pracovníci živnostenského odboru.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Přestože toto tvrzení je veskrze lživé, doprovodil jsem obě Rusky ke směnárně. Před ní se nacházely poutače s nápisy: „WE SELL 1 EURO – 29,95 CZK“ a „NO COMMISSION“. Kurzová tabule však nebyla klasicky rozdělena na dvě části, prodej a nákup, nýbrž na tři: prodej, nákup nad 40 000 Kč a nákup do 40 000 Kč. Reklama nacházející se před směnárnou nelhala. Společnost skutečně nevybírala žádnou provizi za transakce, pouze měla dva kurzy pro výkup valut – nad 40 tisíc 28,10 Kč za euro a pod 40 tisíc 21,50 Kč za euro.

Jak pomoci v dané chvíli? Vzpomněl jsem si na § 49a občanského zákoníku, který stanoví: „Právní…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc