Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

O drogách

Nedávno zveřejněná zpráva EU potvrdila pozitivní trend posledních let: méně mladých lidí sjíždí po fatální klouzačce tvrdých drog.

Nedávno zveřejněná zpráva EU potvrdila pozitivní trend posledních let: méně mladých lidí sjíždí po fatální klouzačce tvrdých drog. Češi, stejně jako jejich vrstevníci v západní Evropě, volí častěji drogy měkké, které jsou přece jen bezpečnější – mimo jiné proto, že ten, kdo s nimi experimentuje, se může zbavit případného návyku snáze než narkoman závislý za heroinu. Za dobrou zprávu vděčíme i skutečnosti, že je k dispozici více informací. V češtině je zájemci mohou nalézt například na webu Národního monitorovacího střediska pro drogy www.drogy-info.cz. Ač je to web vládní organizace, působí velmi poutavě a moderně. Najdeme na něm třeba poslední novinky z výzkumu užívání drog, překlady ze zahraničního tisku, odkazy na různé studie, on-line poradnu. Stránky také informují například o rozšíření nebezpečných verzí tanečních drog.

Tomu, kdo by přivítal něco méně oficiálního, lze doporučit americký web www.erowid.org. Například s extází má zkušenosti nezanedbatelný počet mladých Evropanů, proto je potěšující, že na Erowidu se lze dozvědět, čeho se při jejím užívání vyvarovat a na co nezapomenout. Erowid, bohatá databáze nejrůznějších informací, funguje na základě darů čtenářů a organizací a využívá kontakty na přední vědce.

Že drogy nemusejí přinášet jen zlo, zjistíte na stránkách www.maps.org, institutu, který se věnuje serióznímu výzkumu drog a jejich využití v medicíně a terapii.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].