Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Válka o vzácnou horu

Osamělá hora Tlustec v lesích na Českolipsku skrývá ve svém nitru nedozírný poklad jménem čedič. Kvalitní kámen, který lze snadno směnit za zlato. Je tu však potíž: vyzvednout ho znamená horu zničit.

Fotografie: Poslední foto a pak úprk. Tam někde dole jsou muži s pistolí. • Autor: Respekt
Fotografie: Poslední foto a pak úprk. Tam někde dole jsou muži s pistolí. • Autor: Respekt

Osamělá hora Tlustec v lesích na Českolipsku skrývá ve svém nitru nedozírný poklad. Je tu však potíž: vyzvednout ho znamená horu zničit. Proto se tu vede zarputilý boj, částečně na úřadech, ale také v odlehlých lesních zákoutích. K bývalému lomu v hoře jsme se dostali krásnou podzimní krajinou. Uvítala nás střelba ostrými.

To nebylo vítězství

Poklad uvnitř Tlustce se jmenuje čedič. Kvalitní kámen, který lze snadno směnit za zlato. Hodí se na stavbu domů či mostů a má obrovský odbyt jako štěrk mezi koleje. Dobývání hory proto začalo už za komunistů a od roku 1992 tu těžaři ročně z kamenné masy odhadnuté na 100 milionů tun ročně ukrojili kolem 500 tisíc tun. Část hory se rychle proměnila v měsíční krajinu posetou zrezivělými troskami starých strojů. Místní to děsilo. Báli se, že hora zmizí a jejich domovy s ní. Kameny z odstřelů létaly až do vsi Postřelná na úpatí Tlustce, domy začaly praskat. Není divu, že usedlíci se proti těžbě bouřili a krach polistopadových těžařů v roce 1998 uvítali s nadšením. Už tři roky poté ale přišli jiní. Horu na štěrk teď drtily stroje liberecké firmy Go Point. Domorodci firmu zažalovali – pro nedodržení podmínek ochrany prostředí – a soud v roce 2004 odebral firmě povolení k těžbě. Ekologové po celé zemi bouchali šampaňské, pod Tlustcem zavládlo nadšení. „Považovali jsme to za jasné a nezvratné vítězství,“ říká Miroslav…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].