Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Švédští spáči, probuďte se

Nový premiér má Švédy "probudit" a reformovat štědrý sociální stát. Nejen pro českou pravici je tedy zajímavé, jak tradičně socialistickou zemi mění a jak v ní dělá pravicovou politiku.

Když před třinácti lety dopsal poslední stránku své knihy o švédské společnosti, neváhal ani minutu, jak ji nazve: Spící lidé. Kritizoval tak závislost Švédů na různých dávkách, které jim garantuje štědrý sociální stát, i víru, že jejich selhání za ně vyřeší politici. Jeho slovům tehdy nikdo nepřikládal větší význam a mezi intelektuály vzbudila spíše mírné pobavení. Když ho před měsícem voliči nečekaně katapultovali do křesla premiéra, dostal šanci své plány uskutečnit. Fredrik Reinfeldt (41) má Švédy probudit. Nejen pro českou pravici je tedy zajímavé, jak tradičně socialistickou zemi mění a jak v ní dělá pravicovou politiku.

Rozepnout košile a kravaty dolů

Až donedávna držela otěže vlády ve Švédsku pevně v rukou sociální demokracie a její premiér Göran Persson si brousil zuby na další vítězství i po deseti letech v úřadě. Jeho sebevědomí se dalo chápat: ekonomika rostla o téměř 6 % a inflace se držela kolem 1,5 %. O to větší šok pak pro Perssona & spol. znamenal verdikt zářijových voleb: voliči je nemilosrdně posílají do opozice.

Pád levice se začal odpočítávat už před čtyřmi lety, kdy si tehdy největší pravicová opoziční strana Moderaterna (Umírnění) zvolila do čela charismatického ekonoma Fredrika Reinfeldta. Že nebude jen dalším v řadě, který pravici prohraje volby, ukázal nový lídr velmi rychle. Po vzoru britského premiéra Blaira změnil název strany z Umírnění na Nové Umírněné a začal ji více otevírat lidem s jinými než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].