Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Teze ostrých hochů

Europoslanci ODS si rádi stěžují, že je jejich kolegové z poslaneckého klubu, v němž je ODS v menšině, nechtějí na zasedáních pustit ke slovu.

Europoslanci ODS si rádi stěžují, že je jejich kolegové z poslaneckého klubu, v němž je ODS v menšině, nechtějí na zasedáních pustit ke slovu. Když se však přece jenom za řečnický pultík dostanou, náhle je tu otázka, zda kolegové nemají dobrý důvod držet ostré hochy z ODS stranou. Takto obratně minulý týden obhajoval europoslanec Hynek Fajmon odmítavé stanovisko ODS k usnesení o příležitostech žen v mezinárodním obchodě:

„Zcela odmítáme tezi o rovnosti pohlaví a všechny požadavky, které z tohoto pochybného přístupu k lidské společnosti vyplývají. Požadavek rovnosti pohlaví je v přímém rozporu se svobodou.“ Vítejte v 21. století.

Musí se nechat, že poslanci ODS své postoje vysvětlují. Lidé jsou v jejich podání individuálními občany a jejich rovnost před zákonem je v evropských zemích hotovou věcí. To úplně stačí. Přízemní podružnosti, jako že to v praxi příliš nefunguje, ženy mají v průměru o pětinu nižší platy než jejich mužští kolegové ve stejném zaměstnání, o rovných příležitostech v dosahování prestižních postů ani nemluvě, už osm mužů a jednu ženu z ODS trochu míjí.

ODS se pod Topolánkovým vedením podařilo změnit image strany z 90. let a dnes je volí zhruba stejný počet mužů i žen. Zaplaťpánbu, že Evropský parlament zasedá hodně daleko od Prahy a brilantní rétoři ODS se nedostanou ke slovu moc často.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].