Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Dámy a pánové,
odstupující premiér Jiří Paroubek podal trestní oznámení za údajnou pomluvu na zástupce šéfredaktora Respektu Jaroslava Spurného. Důvodem jsou dva články – Kolik zbylo v ČSSD šibalů (vyšel v Lidových novinách) a Paroubek a jeho Kočka (červnový Respekt), v nichž byly uveřejněny informace o stycích Jiřího Paroubka s lidmi podezřelými ze spolupráce s organizovaným zločinem.

Dámy a pánové,

odstupující premiér Jiří Paroubek podal trestní oznámení za údajnou pomluvu na zástupce šéfredaktora Respektu Jaroslava Spurného. Důvodem jsou dva články – Kolik zbylo v ČSSD šibalů (vyšel v Lidových novinách) a Paroubek a jeho Kočka (červnový Respekt), v nichž byly uveřejněny informace o stycích Jiřího Paroubka s lidmi podezřelými ze spolupráce s organizovaným zločinem.

Je nepřijatelné a pobuřující, když vysoce postavený politik podává trestní oznámení na novináře. Evropská judikatura už léta něco takového odmítá, neboť politik má dost nástrojů, aby se mohl zveřejněným názorům a informacím veřejně bránit. Také Jiří Paroubek dostal v obou listech prostor k vyjádření.

Paroubkovo trestní oznámení proto nelze chápat jinak než jako pokus o zastrašení nepohodlného novináře a útok na svobodu slova. Proti tomuto postupu rozhodně protestujeme a jsme připraveni bránit se právní cestou. Ostatně Respekt má s podobným chováním politika své zkušenosti od doby, kdy se nás jeden z Paroubkových předchůdců Miloš Zeman snažil rovněž kvůli nepohodlným článkům zlikvidovat.

A ještě rychle k číslu. Za přečtení určitě stojí téma Jiřího Soboty z Londýna, kam se vydal za tamními muslimy. Jde dnes zřejmě o nejsledovanější komunitu v Evropě, protože odtud se loni vydali atentátníci k útoku na obyvatele hlavního města Velké Británie a letos jim nevyšel vražedný atak na letadla. V čísle si můžete přečíst i různé pohledy na přiznání Güntera Grasse, že bojoval v jednotkách SS.

Dostali jsme od vás řadu připomínek, že jsme měli chybu ve slově „loser“, které jsme napsali jako „looser“. Dalo by se vymlouvat, že jsme jen zkoušeli vaši pozornost, ale pravda je, že se nám podařil hodně nepříjemný překleep.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2006 pod titulkem Editorial