Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Železná Kráska a Zvíře

Kdo vlastně je Natalja Petkevičová? Tato mladá a atraktivní žena díky svému mimořádnému vlivu jak uvnitř celé běloruské elity, tak v nejbližším kruhu Lukašenkových nejvěrnějších.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Před pár týdny zveřejnila běloruská média upřesněný seznam nejvyšších úředníků, jimž je zakázán vstup do EU a USA. Třetí příčku – po samotném diktátorovi Alexandru Lukašenkovi a šéfovi jeho kanceláře Gennadiji Nevyhlasovovi – obsadila půvabná 33letá Natalja Petkevičová, Nevyhlasovova náměstkyně. Přitom takový generál Stepan Suchorenko, předseda KGB Běloruska a hlavní bojovník proti „agentům světového imperialismu“, to dotáhl pouze na 22. místo. „Nominace“ ihned vzbudila pozornost politiků a médií: nenaznačuje náhodou, že v osobě této ambiciózní dámy si Lukašenko připravuje budoucí nástupkyni?

Vím, kde je mé místo

Nepochybné je, že současné „mezinárodní uznání“ získala tato mladá a atraktivní žena díky svému mimořádnému vlivu jak uvnitř celé běloruské elity, tak v nejbližším kruhu Lukašenkových nejvěrnějších.

Současně s tím, že zastává významnou veřejnou funkci, je ale Natalja Petkevičová osobností do značné míry záhadnou. Je o ní k dispozici pouze minimum informací. Petkevičová o publicitu nestojí, jen zřídka ji lze zahlédnout v televizi. Ve výročním informačním sborníku Události. Lidé. Fakta, který vydává státní agentura BelTA, je o ní jenom pár řádků: narodila se v Minsku v roce 1972, v roce 1994, kdy se Lukašenko chopil moci, absolvovala právnickou fakultu Běloruské státní univerzity, po 4 letech obhájila disertaci na téma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].