Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Když se kácí les, létají vůdci

Čečenského prezidenta Sajdulajeva dostali Rusové metodou cíleného zabíjení. Doba kobercového bombardování Grozného patří minulosti, ale lidé už nevěří nikomu a ničemu.

Čečenského prezidenta Sajdulajeva dostali Rusové metodou cíleného zabíjení. Doba kobercového bombardování Grozného patří minulosti, ale lidé už nevěří nikomu a ničemu.

Byla to elegantní poprava, to se musí nechat. Bez zbytečných ztrát (1 mrtvý příslušník ruských tajných služeb a 2 členové čečenské kolaborantské policie), s výtečným výsledkem. Rusové 17. června ve všech zprávách ukazovali rozcapené tělo mladého muže v kaluži krve, svlečené do půl těla s kalhotami staženými tak, že byly vidět spodky. Nic víc ponižujícího pro Čečence, tím spíš říká-li si prezident, nelze vymyslet. Měl to být nejen důkaz jeho smrti, ale i obrovské „morální“ převahy Rusů a jejich čečenských pomocníků vedených boxerem a kriminálníkem Ramazanem Kadyrovem.

Abdul-Chalim Sajdulajev je dalším z řady prezidentů povstalci vyhlášené Čečenské republiky Ičkeria, kterého se podařilo fyzicky zlikvidovat. Je třeba zdůraznit, že pronásledováním vůdců guerilly se zabývají vždy speciální jednotky Federální služby bezpečnosti (FSB), popřípadě vojenské rozvědky GRU, nikoli armáda sestavená z nezkušených „záklaďáků“ a po penězích lačných žoldáků. Operace tajných služeb jsou na rozdíl od velkých armádních tažení vždy elegantnější, propracovanější a nevyvolávají takový hněv čečenských civilistů. Už jen proto, že ti při takových akcích zpravidla hynou v omezeném počtu.

Aby se bili navzájem

Za první války v Čečensku (1994–96) se operace zaměřené na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].