Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Říci Putinovi ne

Po třináctiletém lákání a s hodinovým zpožděním přiletěl do Prahy na oficiální návštěvu prezident Ruské federace Vladimir Putin. Představitelé Ruska stejně jako představitelé Česka vyjadřují radost nad tím, jak se návštěva ruského prezidenta povedla.

Po třináctiletém lákání a s hodinovým zpožděním přiletěl do Prahy na oficiální návštěvu prezident Ruské federace Vladimir Putin. Představitelé Ruska stejně jako představitelé Česka vyjadřují radost nad tím, jak se návštěva ruského prezidenta povedla. Vzájemné česko-ruské vztahy byly posunuty na normální pragmatickou úroveň, zní z úst obou prezidentů. Premiér Jiří Paroubek si pochvaluje, že náš obchod s Ruskem poroste ještě rychleji a úspěšněji, než tomu bylo dosud. Prezident Putin by přivítal, kdyby se ruské investice do České republiky co možná zvýšily. A také by si ruský prezident přál, abychom se přestali zabývat minulostí a dali přednost budoucnosti. Učinil v tom smyslu očekávané gesto. Právně sice Rusko žádnou odpovědnost za okupaci Československa v roce 1968 nenese, řekl prezident Putin, ale morálně takovou odpovědnost pociťuje. Někteří komentátoři tato Putinova slova považují za omluvu. Gesto poněkud laciné, postoj nenový. Kriticky se k okupaci Československa před Putinem vyslovili již dva prezidenti – první a poslední prezident SSSR Michail Gorbačov a první prezident Ruské federace Boris Jelcin. Ani poprvé, ani podruhé, ba ani potřetí to omluva ani zdaleka nebyla. Škody materiální ani morální těmi gesty napraveny nebyly a nebudou.

Nebezpečně nerovné postavení

Veřejnosti bylo sděleno, že se jednalo o mnohém. Obchodní výměna, investice, naše do Ruska, ruské k nám. Dohoda o úvěru podporující náš vývoz do Ruska. Plyn a ropa budou prý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].