Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Juščenko mezi miliardáři

Provázání politiky a byznysu, zpackaná privatizace, neuvěřitelná míra korupce a zejména téměř všemocní oligarchové – to není popis „tureckého“, ale současného ukrajinského hospodářství. Od 23. ledna vládne zemi prodemokratický a prozápadní prezident Viktor Juščenko, který se bude muset s těmito problémy co nejdříve vypořádat. Nový vůdce sice na předvolebních shromážděních naznačoval, že se zbohatlíky z postsovětské éry se bude veřejnost podrobněji seznamovat zejména v soudní síni, ale při podrobnějším pohledu se zdá, že si je tváří v tvář místním oligarchům buď vědom své bezmocnosti, nebo po jejich hlavách vlastně ani netouží.

Od dolů po fotbal

Oligarchové – neboli miliardáři, kteří vydělali na svých stycích se státní správou a rozkrádáním státního majetku v neprůhledné privatizaci a neplacením daní – nyní ovládají většinu země. Vlastní nejen téměř všechen těžký průmysl včetně dolů, ale také banky, hotely či největší fotbalové kluby. Majetek oligarchů se počítá v miliardách dolarů.

Obvykle bývají ukrajinští oligarchové zjednodušeně zaškatulkováni do tří teritoriálních klanů – dnipropetrovský představuje zeť bývalého prezidenta Leonida Kučmy Viktor Pinčuk, kyjevský vedou šéf administrativy bývalého prezidenta Viktor Medvedčuk spolu s Hryhorijem Surkisem a třetí, který sídlí v Doněcku, má v čele nejmladšího a nejbohatšího ukrajinského oligarchu Rynata Achmetova.

Viktor Pinčuk se vrhl do podnikání jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].