Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Trenér Straka mohl na test. Ale co ti, jimž rozbor vlasů v obraně cti nepomůže? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Trenér Straka mohl na test. Ale co ti, jimž rozbor vlasů v obraně cti nepomůže? Foto ČTK • Autor: Respekt

František Straka nebral kokain. Prokázaly to testy, kterým se bývalý fotbalový trenér pražské Sparty podrobil koncem minulého týdne. V osobní rovině tak skončila „kauza“, která loni v prosinci vznesla vážné otázky nad dalším směřováním hlavního proudu tzv. seriózní české žurnalistiky.

„Českým fotbalem se šíří šokující informace – trenér Straka prý bere kokain a přišel kvůli tomu o místo,“ napsala před Vánocemi Mladá fronta. Přestože pro své tvrzení nepřinesla jediný důkaz a všichni oslovení představitelé českého fotbalu „šokující informaci“ naopak rozhodně popřeli, fáma byla na světě. A Františku Strakovi nezbylo, než jít na test. Podstoupil ho – a očistil své jméno. Nyní obesílá k soudu autory článku.

MF Dnes si dodnes žádné pochybnosti nepřipouští. „Testy ukázaly, že pan Straka nebral kokain v posledních třech letech, ale to neznamená, že ho třeba nebral někdy předtím,“ říká vedoucí sportovní rubriky Jan Švéd. „Ale i kdyby ho nebral nikdy – my jsme žádnou chybu neudělali. Všude se o tom mluvilo, chtěli jsme být prostě první, kteří o tom přinesou nějaké informace.“ Že by byl článek napsán na objednávku trenérových nepřátel z fotbalového byznysu, Švéd odmítá, jak by ale toto tvrzení vyvrátil, neví. Stejně jako neví, co by měl Straka použít na svoji obhajobu, kdyby se třeba „říkalo“, že za jeho vyhazovem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].