Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ameriku zaplatíme i my

Hurikánová sezóna v USA ještě neskončila, ale už nyní je zřejmé, že letošní rok bude pro pojistný sektor nejdražší v historii. I když většinu škod nakonec zaplatí vláda a poškození, část připadající na pojišťovny je tak velká, že dohání řadu menších amerických soukromých pojišťoven na hranici možností. Navíc je pravděpodobné, že dopad hurikánů pocítí ve formě vyšších poplatků i klienti našich pojišťoven, ačkoli riziko hurikánů je v Čechách prakticky nulové.

Příroda i teroristé

Samotný hurikán Katrina napáchal škody, které odborníci – jako například specializovaná poradenská firma Risk Management Solutions – odhadují na 125 miliard dolarů. To je o několik miliard více než celková škoda způsobená katastrofami (včetně tsunami v jihovýchodní Asii a 13 hurikánů) v loňském roce.

I přesto, že pojištěné škody obvykle představují jen menšinu celkových škod (v posledních pěti letech to bylo zhruba 40 procent), jde o gigantické částky, které by dokázaly řadu středně velkých pojišťoven položit. Podobné příklady z minulosti existují – například v listopadu 2001 musela japonská pojišťovna Taisei požádat o soudní ochranu před věřiteli, protože nemohla dostát závazkům spojeným s hrazením škod za zničená letadla použitá při teroristických útocích 11. září v New Yorku.

Celou pojištěnou škodu za hurikán Katrina, zhruba 40–60 miliard dolarů (což je dva- až třikrát více než pojištěná škoda u dosavadních dvou nejdražších katastrof,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].