Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

V šátku a v moci mužů

Vesnice Chébika, jižní Tunisko. Jednoho dne sem přijíždí Katy Abraham, pracovnice nejmenované nevládní organizace. Přiváží peníze a plán, jak pomoci obyvatelům této chudé oázy. Nájezdy klientů cestovních kanceláří přináší zisk jen úzké hrstce nejbohatších mužů a Katy Abraham má nápad, jak to změnit. Chce využít dovedností místních žen, jejich pestré kuchyně a tradiční řemeslné výroby. Není to snadné: musí postupně proniknout do domácností, přesvědčit ženy a hlavně jejich muže. Nakonec se to podaří a projekt začíná fungovat: ženy nabízely turistům svoje domácí jídla a řemeslné výrobky. Efekt je okamžitý. Rozpočet rodin roste, stejně jako sebevědomí a samostatnost žen. Dokonce chtějí otevřít vlastní restauraci. Jenže chyba: schází se vesnická rada (muži) a schvaluje, že ženy překročily mez „slušnosti“. Musí se vším přestat a vrátit se za zdi svých domů. Přes ekonomické výhody zvítězí obavy mužů z narušení tradičního řádu a ztráty vlastních výsad. „Pokud muži sami nebudou chtít dát ženám část svých kompetencí, takové projekty nemají naději,“ uzavírá Katy Abraham.
Možná banální příhoda odkudsi z Tuniska je jedním z mnoha obrazů, které čtenáři nabízí kniha Závoj a džíny o ženách v islámském světě.

Fotografie: Po tréninku? (Teheránská kavárna.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Po tréninku? (Teheránská kavárna.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Vesnice Chébika, jižní Tunisko. Jednoho dne sem přijíždí Katy Abraham, pracovnice nejmenované nevládní organizace. Přiváží peníze a plán, jak pomoci obyvatelům této chudé oázy. Nájezdy klientů cestovních kanceláří přináší zisk jen úzké hrstce nejbohatších mužů a Katy Abraham má nápad, jak to změnit. Chce využít dovedností místních žen, jejich pestré kuchyně a tradiční řemeslné výroby. Není to snadné: musí postupně proniknout do domácností, přesvědčit ženy a hlavně jejich muže. Nakonec se to podaří a projekt začíná fungovat: ženy nabízely turistům svoje domácí jídla a řemeslné výrobky. Efekt je okamžitý. Rozpočet rodin roste, stejně jako sebevědomí a samostatnost žen. Dokonce chtějí otevřít vlastní restauraci. Jenže chyba: schází se vesnická rada (muži) a schvaluje, že ženy překročily mez „slušnosti“. Musí se vším přestat a vrátit se za zdi svých domů. Přes ekonomické výhody zvítězí obavy mužů z narušení tradičního řádu a ztráty vlastních výsad. „Pokud muži sami nebudou chtít dát ženám část svých kompetencí, takové projekty nemají naději,“ uzavírá Katy Abraham.

Možná banální příhoda odkudsi z Tuniska je jedním z mnoha obrazů, které čtenáři nabízí kniha Závoj a džíny o ženách v islámském světě.

Manažerka z Istanbulu na rozcestí

V moderní historii ještě patrně nikdy nebyli Evropané tolik zaměstnaní otázkou, zda je možné soužití s muslimy a proč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].