Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

„Wokna“ do počítačového vesmíru

Když minulý měsíc vyšlo najevo, že Bill Gates vyšel vstříc čínským komunistům a přislíbil, že jim pomůže s cenzurou internetu, rozhořčilo to část počítačových uživatelů natolik, že přestali výrobky Microsoftu používat a přešli ke konkurenci. Někteří z nich o takovém kroku ostatně uvažovali už delší dobu. Na rozdíl od téměř monopolního počítačového giganta totiž menší firmy neutajují zdrojové kódy svých operačních systémů (viz rámeček), a dokonce nabízejí většinu programů zdarma. Dva významní profesoři americké Harvard Business School, Pankaj Ghemawat a Ramon Casadesus-Masanell, si proto nedávno položili otázku: Převálcují volně šiřitelné produkty s otevřeným zdrojovým kódem (například Linux) uzavřené operační systémy (například Windows)? Výsledky, k nimž dospěli pomocí ekonomického modelování, jsou nadmíru zajímavé.

Když minulý měsíc vyšlo najevo, že Bill Gates vyšel vstříc čínským komunistům a přislíbil, že jim pomůže s cenzurou internetu, rozhořčilo to část počítačových uživatelů natolik, že přestali výrobky Microsoftu používat a přešli ke konkurenci. Někteří z nich o takovém kroku ostatně uvažovali už delší dobu. Na rozdíl od téměř monopolního počítačového giganta totiž menší firmy neutajují zdrojové kódy svých operačních systémů (viz rámeček), a dokonce nabízejí většinu programů zdarma. Dva významní profesoři americké Harvard Business School, Pankaj Ghemawat a Ramon Casadesus-Masanell, si proto nedávno položili otázku: Převálcují volně šiřitelné produkty s otevřeným zdrojovým kódem (například Linux) uzavřené operační systémy (například Windows)? Výsledky, k nimž dospěli pomocí ekonomického modelování, jsou nadmíru zajímavé.

Otevření a uzavření

Software s otevřeným zdrojovým kódem láká sofistikované uživatele tím, že umožňuje to, co jim ten tradiční odpírá. Jednou z největších výhod otevřených programů jsou také krátké cykly, v nichž se vyvíjejí. Každý uživatel si je může upravit podle svého uvážení, pokud narazí na problém, nebo vylepšit, má-li nějaký nový nápad. Mají však samozřejmě také své nedostatky. K těm hlavním patří především velice nízký počet uživatelů – nainstalované je zatím nemají ani dvě procenta majitelů počítačů. Čím více lidí přitom pracuje pod stejným operačním systémem, tím více programů je pro něj k dispozici, což samozřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].