Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sharon na evropském Woodstocku

Karlovarský filmový festival letos představil desítky mimořádně kvalitních a oceňovaných filmů, do soutěže se povedlo nalákat velká režisérská esa, akreditovalo se nejvíc filmových profesionálů a opět byl překonán rekord v prodeji lístků. A jak s uspokojením konstatoval deník MF Dnes – návštěvou Roberta Redforda a Sharon Stoneové se karlovarská přehlídka také „definitivně zbavila nálepky provinčnosti“.

Fotografie: Je tu a provinčnost taje jako sníh. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Je tu a provinčnost taje jako sníh. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Karlovarský filmový festival letos představil desítky mimořádně kvalitních a oceňovaných filmů, do soutěže se povedlo nalákat velká režisérská esa, akreditovalo se nejvíc filmových profesionálů a opět byl překonán rekord v prodeji lístků. A jak s uspokojením konstatoval deník MF Dnes – návštěvou Roberta Redforda a Sharon Stoneové se karlovarská přehlídka také „definitivně zbavila nálepky provinčnosti“. To vše je pravda. Zároveň je ale třeba říct, že se naše nejprestižnější filmová událost dostala k určité kritické hranici.

Jiný pohled na horizont

Smyslem velkých filmových festivalů je udávat směr světové kinematografii, smyslem těch malých je pomáhat netradičním a zajímavým filmům. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech stojí někde mezi. Tváří se jako velký festival s přívětivou atmosférou těch malých. Za dobu své existence si díky mimořádné vstřícnosti směrem k mladému publiku vybudoval stabilní divácké zázemí, které se naprosto odlišuje od festivalového publika kdekoli jinde, což do Varů láká čím dál tím víc zahraničních filmových profesionálů. Pohled na letošní ročník ovšem přinesl naléhavou otázku, zda tahle netradiční atmosféra bude napříště stačit.

Během několika posledních let se festivalu podařilo dovážet stále více důležitých a proslulostí ověnčených filmů. Začal se však bohužel projevovat fakt, že tyto prověřené, v odborném tisku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].