Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Z novin do politiky a zase zpět

Bývalý podřízený se pustil do svého někdejšího šéfa. Dlouholetý šéfredaktor deníku Süddeutsche Zeitung, Dieter Schröder, dokončil třísetstránkovou biografii zakladatele nejrenomovanějšího poválečného zpravodajského časopisu Der Spiegel, Rudolfa Augsteina. Na knize je v dobrém smyslu vidět, že autor portrétovanou osobnost znal – v polovině šedesátých let Schröder pod Augsteinovým vedením dva roky pracoval a kritický životopis připravil k druhému výročí jeho smrti.
Řekněme hned v úvodu, že knihu lze považovat za špičkový produkt dnešní žurnalistiky. Pozoruhodná je však i z několika dalších důvodů. Nesleduje totiž jen životaběh mimořádně zajímavého člověka, ale pomáhá hledat odpovědi i na otázky, které si dnes stále častěji klade značná část české veřejnosti – jaký by vlastně měl být vztah novinářů k politice a politikům.

Fotografie: Rudolf Augstein: muž s mnoha tvářemi. (Snímek z roku 1962.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Rudolf Augstein: muž s mnoha tvářemi. (Snímek z roku 1962.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Bývalý podřízený se pustil do svého někdejšího šéfa. Dlouholetý šéfredaktor deníku Süddeutsche Zeitung, Dieter Schröder, dokončil třísetstránkovou biografii zakladatele nejrenomovanějšího poválečného zpravodajského časopisu Der Spiegel, Rudolfa Augsteina. Na knize je v dobrém smyslu vidět, že autor portrétovanou osobnost znal – v polovině šedesátých let Schröder pod Augsteinovým vedením dva roky pracoval a kritický životopis připravil k druhému výročí jeho smrti.

Řekněme hned v úvodu, že knihu lze považovat za špičkový produkt dnešní žurnalistiky. Pozoruhodná je však i z několika dalších důvodů. Nesleduje totiž jen životaběh mimořádně zajímavého člověka, ale pomáhá hledat odpovědi i na otázky, které si dnes stále častěji klade značná část české veřejnosti – jaký by vlastně měl být vztah novinářů k politice a politikům.

Rizikový vizionář

Schröderova studie obsahuje řadu zapomenutých detailů i autentických výpovědí živých svědků, nevyhýbá se psychologizujícím úvahám a vytváří z nich velice členitý obraz výjimečného novináře, komentátora a vydavatele týdeníku, který se proslavil zejména pátrací žurnalistikou.

V roce 1962 dokonce Rudolf Augstein kvůli jednomu článku o vojenském cvičení NATO, v němž zveřejnil údaje o možných katastrofálních obětech v případě napadení Německa, strávil 103 dnů ve vazbě. Pobyt za mřížemi se však nakonec nestal, osudným jemu &–…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].