Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo získá Český Telecom

Minulý týden se v privatizaci Českého Telecomu mnohé vyjasnilo. Do hry po boku finančních investorů z konsorcia Blackstone Group/CVC Capital Partners/Providence Equity Partners vstoupil France Télécom a konsorcium PPF/J&T/Inway/Tiscali se rozhodlo z privatizace vycouvat. Nyní tedy zbývají čtyři zájemci, kteří by měli do 29. března podat své závazné nabídky. Kdo se tedy vlastně o českého telekomunikačního obra uchází a jaké s ním má záměry?

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Minulý týden se v privatizaci Českého Telecomu mnohé vyjasnilo. Do hry po boku finančních investorů z konsorcia Blackstone Group/CVC Capital Partners/Providence Equity Partners vstoupil France Télécom a konsorcium PPF/J&T/Inway/Tiscali se rozhodlo z privatizace vycouvat. Nyní tedy zbývají čtyři zájemci, kteří by měli do 29. března podat své závazné nabídky. Kdo se tedy vlastně o českého telekomunikačního obra uchází a jaké s ním má záměry?

Dva giganti

France Télécom, který působí skrze své dceřiné společnosti v desítkách zemí, se přidal k finančním investorům až na poslední chvíli. V jejich společnosti bude zřejmě tahat za kratší konec provazu, nicméně jeho výhra by mohla znamenat pro český telekomunikační trh významnou změnu. France Télécom by se totiž zřejmě pokusil alespoň provozně začlenit nejcennější část Českého Telecomu – mobilního operátora Eurotel – do své dceřiné společnosti Orange. Orange je přitom druhá největší mobilní telekomunikační společnost na světě hned za svým britským konkurentem Vodafonem. Česká republika je ve střední Evropě zatím bílou skvrnou v moři oranžové barvy, a proto by i zde firma ráda získala zastoupení. Eurotelu by napojení na nějakou globální síť také mohlo prospět, třeba kvůli zefektivnění a zlevnění roamingu či rozšíření služeb pro své zákazníky v zahraničí. France Télécom má ale dvě výrazné slabiny: stále je polostátní …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].