Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Návrat okradeného investora

Zdá se, že příběh televize Nova se logicky uzavírá. Americký investor, který v Česku vytvořil nejúspěšnější soukromou televizi a pak byl o ni podvodem připraven, se vrací zpátky. Není to jen uzavření příběhu jedné televize, ale i jedné porevoluční etapy, kdy se právo ohýbalo podle politických zájmů. Návrat na scénu si CME zasloužila, protože český stát se k ní zachoval doslova hanebně. Nicméně zůstává otázkou, jaký to bude přínos do budoucna.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Zdá se, že příběh televize Nova se logicky uzavírá. Americký investor, který v Česku vytvořil nejúspěšnější soukromou televizi a pak byl o ni podvodem připraven, se vrací zpátky. Není to jen uzavření příběhu jedné televize, ale i jedné porevoluční etapy, kdy se právo ohýbalo podle politických zájmů. Návrat na scénu si CME zasloužila, protože český stát se k ní zachoval doslova hanebně. Nicméně zůstává otázkou, jaký to bude přínos do budoucna.

Já na bráchu

Když se před pěti lety rozhodl tehdejší generální ředitel televize Nova Vladimír Železný vyšoupnout americké společníky, kritizovala to většina médií. Byl to čistý podvod, u kterého navíc sekundoval stát (konkrétně Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která byla v rukou ODS a ČSSD). Přitom Američané zaplatili v televizi vše od šroubů ve stolech až po programy.

Jenže mediální příklon ke CME neznamenal, že by se schvalovalo vše, co zde Američané podnikali. Ještě za jejich přítomnosti – a výslovného či tichého souhlasu – Nova porušila licenční pravidla, když místo slibované intelektuální televize rozjela čistě komerční projekt. Američané mlčeli i k porušování zákonů, například když Nova začala přerušovat filmy reklamou, ačkoli to tehdejší právní normy zakazovaly. Stejně tak přihlíželi i ovlivňování (možná i kupování) poslanců či členů mediálních rad, tendenčnímu zpravodajství, které stranilo vždy tomu, kdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].