Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo se bojí Bulawy

Viník smrtelné opilecké havárie Zdeněk Bulawa, který loni v Českém Těšíně zabil tři policisty, zůstává i po čtvrt roce stále ve vazbě. Její důvody jsou čím dál nejasnější. Vyšetřovatelé už vyslechli všechny svědky a vychází najevo, že kromě Bulawy nese svůj díl viny na tragickém incidentu i řidič auta obětí. Navíc automobilové zabijáky s alkoholem v krvi tady obyčejně vazba nečeká. Jak prozrazují některé indicie, mohla by za Bulawovým odsunem za mříže stát obava úřadů, co dlouholetý hazardér a výtržník povypráví veřejnosti o svých kontaktech a vstřícném soužití s těšínskými strážci zákona.

Fotografie: Žalobce Cibien: Výpovědi nestačí. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Žalobce Cibien: Výpovědi nestačí. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Viník smrtelné opilecké havárie Zdeněk Bulawa, který loni v Českém Těšíně zabil tři policisty, zůstává i po čtvrt roce stále ve vazbě. Její důvody jsou čím dál nejasnější. Vyšetřovatelé už vyslechli všechny svědky a vychází najevo, že kromě Bulawy nese svůj díl viny na tragickém incidentu i řidič auta obětí. Navíc automobilové zabijáky s alkoholem v krvi tady obyčejně vazba nečeká. Jak prozrazují některé indicie, mohla by za Bulawovým odsunem za mříže stát obava úřadů, co dlouholetý hazardér a výtržník povypráví veřejnosti o svých kontaktech a vstřícném soužití s těšínskými strážci zákona.

Není koho obvinit

Okolnosti tragické a zevrubně rozebrané události se zpočátku zdály jasné: čtvrtého října nad ránem narazil v centru Českého Těšína opilý místní podnikatel Zdeněk Bulawa do otáčejícího se policejního auta. Bulawův mercedes jel ve chvíli střetu více než stokilometrovou rychlostí a nikdo ze tří policistů uvnitř služebního vozu náraz nepřežil.

Bulawova vina – rychlá jízda s alkoholem v krvi – nebudila pochyby tehdy stejně jako dnes. S odstupem času ale vyšla najevo fakta, která událost ukazují v trochu jiném světle. Především je to informace, že stejný podíl na osudové havárii jako Bulawa má i řidič policejního automobilu. „Nedal jedoucímu vozidlu přednost. Tedy kdyby místo Bulawy kolem projížděl kdokoli jiný, policejní auto mohlo způsobit autonehodu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].