Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Proč vyhrál Bush

Konvenční názory na rozdělení hlasů při amerických volbách lze shrnout heslem „metro versus retro“. Zjednodušeně se tím říká toto: moderní, vzdělaná a kosmopolitní část Ameriky volila demokraty a Johna Kerryho, zatímco staromódní, nevzdělaná a zpátečnická Amerika volila konzervativní hodnoty zosobněné Georgem W. Bushem. Pro poražené demokraty je to dobrá útěcha – venkovští balíci, tzv. „rednecks“, sice vyhráli, ale budoucnost patří nám: mladším, vzdělanějším, progresivnějším voličům. Realita je ale trochu jiná. Jak už to bývá, jde v ní především o peníze, zejména o daně.

Fotografie: A vy, bílý a vzdělaný muži, jste volil koho? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: A vy, bílý a vzdělaný muži, jste volil koho? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Konvenční názory na rozdělení hlasů při amerických volbách lze shrnout heslem „metro versus retro“. Zjednodušeně se tím říká toto: moderní, vzdělaná a kosmopolitní část Ameriky volila demokraty a Johna Kerryho, zatímco staromódní, nevzdělaná a zpátečnická Amerika volila konzervativní hodnoty zosobněné Georgem W. Bushem. Pro poražené demokraty je to dobrá útěcha – venkovští balíci, tzv. „rednecks“, sice vyhráli, ale budoucnost patří nám: mladším, vzdělanějším, progresivnějším voličům. Realita je ale trochu jiná. Jak už to bývá, jde v ní především o peníze, zejména o daně.

Nerovní a nerovnější

Voličské preference republikánů a demokratů závisely na příjmech voličů mnohem více než na čemkoli jiném. Některé státy, jako například Utah, lze pokládat za silně republikánské v důsledku náboženských tradic. Některé skupiny voličů, například Židé, představují tradičně velmi silnou základnu pro demokraty. Příjmy voličů však jako indikátor volebních preferencí fungují (až na nepatrné výjimky) spolehlivě a robustně napříč státy americké Unie i napříč rasovými, náboženskými a věkovými kategoriemi.

Mnohé zdánlivě kulturní rozdíly lze rovněž lépe vysvětlit příjmovými kategoriemi. Například 86 % afroamerické populace volilo Johna Kerryho. Dědictví 60. let, kdy demokraté usilovali o rasovou rovnoprávnost? Lepší vysvětlení nabízejí příjmy. Afroameričané z větší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].