Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ombudsman zachraňuje stromy

Fotografie: Rosické náměstí před třemi lety... Foto: Ivo Horálek • Autor: Respekt
Fotografie: Rosické náměstí před třemi lety... Foto: Ivo Horálek • Autor: Respekt

S rozhořčením si toho všiml i ombudsman: správcové českých obcí hromadně a s viditelným zápalem kácejí všechny vzrostlé stromy, na které jejich radnice dosáhne. V ničitelském díle jim přitom pomáhají současné zákony.

Tajně a rychle

Prostorné rosické náměstí je rozžhavené poledním sluncem. Lípy, které ho přes sto let stínily, nechal městský úřad nedávno pokácet. Vše proběhlo tak rychle a utajeně, že než se lidé rozkoukali, bylo na obranu stromů pozdě.

„Když se začalo uvažovat o rekonstrukci náměstí, seděl jsem ještě v zastupitelstvu. Bál jsem se, že se město kvůli investici za třicet milionů korun příliš zadluží, ale ani mě nenapadlo, že se mám bát o lípy,“ vzpomíná bývalý rosický zastupitel za nezávislé Miroslav Pospíšil. V době, kdy plán rekonstrukce náměstí začal dostávat konkrétní obrysy, už v zastupitelstvu nebyl. „O lipách pořád nepadlo ani slovo,“ vzpomíná. Na radnici však už měli tou dobou o osudu stromů jasno. „Byly staré, měly obrovské koruny, zasahovaly do oken, musely se ořezávat,“ vypočítává současný starosta, v té době šéf stavebního úřadu města, Petr Klíma (ODS). „Naši následovníci by se za patnáct dvacet let stejně museli rozhodovat, co s nimi. Kdyby chtěli nějakou pokácet, už by museli zasahovat do upraveného náměstí.“ Navíc dělat nové sítě, chodníky a silnici kolem lip by bylo obtížnější než na prázdné ploše.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].