Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Gangsterská past v Mostě

Postavil se gangu, který už léta terorizuje Mostecko. Místo metálu si ale mladý policista Jiří Pouska za svou odvahu vysloužil jen problémy. Od gangu pomstu. A od svých policejních šéfů noční zatčení, hrozby a šikanu.
Jiří Pouska nastoupil k litvínovské policii před dvěma lety. Zhruba v té době byl před tamním klubem Pijonýr postřelen jeho majitel, zpěvák Martin Maxa. Přispěchal tehdy na pomoc jednomu z hostů, kterého před klubem mlátil gangster pistolí. Maxa vyvázl jen o vlásek, vystřelená kulka mu sklouzla po hlavě. Podobné útoky na náhodné hosty zažíval jeho podnik často. Mostecko totiž už dlouho terorizuje rozvětvený gang vedený ostrým hochem Martinem Macháčkem. Scénář je prostý. Komando mlátiček vtrhne do podniku, něco rozbije, zmlátí nějakého hosta a pak majiteli navrhne: Taková výtržnost se už nebude opakovat, když si nás najmeš jako ochranku. Maxa se takové praxi odmítl podrobit.

Fotografie: Jiří Pouska: „Ani obléknut mě nenechali.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Pouska: „Ani obléknut mě nenechali.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Postavil se gangu, který už léta terorizuje Mostecko. Místo metálu si ale mladý policista Jiří Pouska za svou odvahu vysloužil jen problémy. Od gangu pomstu. A od svých policejních šéfů noční zatčení, hrozby a šikanu.

Podnět mladého policisty

Jiří Pouska nastoupil k litvínovské policii před dvěma lety. Zhruba v té době byl před tamním klubem Pijonýr postřelen jeho majitel, zpěvák Martin Maxa. Přispěchal tehdy na pomoc jednomu z hostů, kterého před klubem mlátil gangster pistolí. Maxa vyvázl jen o vlásek, vystřelená kulka mu sklouzla po hlavě. Podobné útoky na náhodné hosty zažíval jeho podnik často. Mostecko totiž už dlouho terorizuje rozvětvený gang vedený ostrým hochem Martinem Macháčkem. Scénář je prostý. Komando mlátiček vtrhne do podniku, něco rozbije, zmlátí nějakého hosta a pak majiteli navrhne: Taková výtržnost se už nebude opakovat, když si nás najmeš jako ochranku. Maxa se takové praxi odmítl podrobit.

Policii se přihlásili svědkové Maxova zranění. Jejich jména i adresy měl zakrátko od policie vyděračský gang k dispozici. „Nepodařilo se prokázat, kdo za únik informací může,“ řekl k tomu později okresní šéf policie Václav Jakubík. Anonymní hlasy vyhrožovaly svědkům do mobilního telefonu: nepleť se do toho, nebo se ti stane něco moc ošklivého. Martin Láter se odmítl výhrůžkám podrobit a hrozba se naplnila: loni na jaře jej večer napadl další z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].