Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A malý skok pro lidstvo

Minulé pondělí se třiašedesátiletý Američan Michael Melvill vznesl s malým soukromým raketoplánem SpaceShipOne do stokilometrové výšky, a překonal tak oficiálně uznávanou hranici kosmu. Možná není tak vzdálená doba, kdy si let do kosmu bude moci dovolit kdekdo.

V románu Julese Verna letí hrdinové na Měsíc za soukromé peníze – vypsali totiž úspěšnou veřejnou sbírku. V reálu se dlouhá léta nahlíželo do kosmu pouze z vůle vlád. Teď však vzlétl SpaceShipOne a vůdčí duch celého projektu Burt Rutan tvrdí, že brzy nabídne zájemcům letenku za zhruba sto tisíc dolarů. Na palubě mohou být kromě pilota ještě dvě osoby a náklady na jeden start Rutan vyčísluje na osmdesát tisíc dolarů, takže by měl s přehledem vydělávat.

Upřímně řečeno, sto kilometrů je zatím jen malý skok pro člověka i pro lidstvo. Oficiální hranici kosmu prosadili kvůli politické prestiži Američané, když v počátcích zaostávali za Sověty v dobývání vesmíru. Do sto kilometrů už tehdy dokázala vylétnout americká letadla X-15, jejichž piloti tak mohli být následně prohlášeni za astronauty a Spojené státy alespoň opticky držely tempo. Nebýt soupeření velmocí, za let do kosmu by nejspíš bylo považováno až dosažení oběžné dráhy a Melvillova nynějšího „malého skoku“ by si nikdo nevšiml.

K soukromým letům na orbitu je nepochybně ještě daleko. Ale uvidíme: vždyť od Sputniku k Apollu to nakonec trvalo pouhých dvanáct let.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].