Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Svět s velrybami je zábavnější

Zoolog a evoluční biolog JAN ZRZAVÝ se narodil roku 1964 v Praze. Vystudoval biologii na Karlově univerzitě, dnes působí jako profesor na Biologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde se zabývá především fylogenezí živočichů; před dvěma měsíci byl jmenován prorektorem JU pro vědu a výzkum. Kromě publikací ve vědeckých časopisech je spoluautorem knihy Jak se dělá evoluce (Praha, 2004), připravuje vydání knihy Proč se lidé zabíjejí. Jan Zrzavý je svobodný.

Fotografie: Jan Zrzavý. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Zrzavý. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

RÁMEČEK

Zoolog a evoluční biolog JAN ZRZAVÝ se narodil roku 1964 v Praze. Vystudoval biologii na Karlově univerzitě, dnes působí jako profesor na Biologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde se zabývá především fylogenezí živočichů; před dvěma měsíci byl jmenován prorektorem JU pro vědu a výzkum. Kromě publikací ve vědeckých časopisech je spoluautorem knihy Jak se dělá evoluce (Praha, 2004), připravuje vydání knihy Proč se lidé zabíjejí. Jan Zrzavý je svobodný.

KONEC RÁMEČKU

Zabýváte se evoluční biologií. K čemu je takový obor dnes, v době genových manipulací, dobrý?

Je to jediná biologická věda, která si klade otázku „proč“. Ostatní se zabývají otázkami typu „jak“: jak je něco uděláno, jak to funguje, jak se to vyvinulo. Evoluční biologie se snaží najít odpověď na to, proč organismy vypadají a chovají se právě tak, jak se chovají a vypadají. Vidí-li evoluční biolog, že má živočich plovací blánu, nepátrá po embryologii a genetice jeho končetin, ani po tom, jak blána funguje, ale ptá se, proč ji má, jaké výhody přináší jedinci, který ji má, na úkor jedince, který ji nemá.

Příběhy, které dávají smysl

V čem se evoluční biologie v posledních deseti letech změnila?

Ve dvou věcech. Molekulárními metodami jsme nově schopni zjišťovat, „jak se dělá organismus“, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].