Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Takže to bude Bush, nebo Kerry

Primárky Demokratické strany budou sice probíhat ještě několik týdnů, o soupeři prezidenta George W. Bushe je ale rozhodnuto. Senátor John Kerry ze státu Massachusetts vyhrál v devíti z deseti států, v nichž se minulé úterý primárky konaly. Jeho poslední vážný soupeř senátor John Edwards další boj vzdal. Podstatný je ale jeden detail. Více než dvě třetiny voličů se minulé úterý rozhodly hlasovat podle toho, jakou má dotyčný v jejich očích šanci uspět v podzimních volbách. Více než 80 % z nich je dost nespokojeno se současným prezidentem a žádají změnu v Bílém domě. A u těchto hlasujících to vždy vyhrál Kerry.

Začne to až nyní

Většina voličů v primárkách nehledala kandidáta, který by hlásal radikální změnu ve Washingtonu. Proto kromě bývalého guvernéra Howarda Deana neuspěli ani Edwards ani generál Wesley Clark. Rozhodli se pro toho, kdo má nejvíce zkušeností z politického života. Šedesátiletý veterán z Vietnamu John Kerry strávil v americkém Senátu už více než dvacet let a navíc má dobré znalosti z mezinárodní politiky.

Bush už v některých státech vysílá televizní reklamy na podporu svého úsilí o znovuzvolení. První šoty se prezidenta snaží ukázat v lepším světle, než jak o něm v průběhu primárek mluvili demokraté, ale brzy budou následovat i negativní reklamy, tedy ty, které se zaměří na protivníka. Republikáni už dnes o Kerrym hovoří jako o levicovém extremistovi, který chce zvýšit daně a pohřbít z krize se probouzející ekonomiku. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].