Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Stvůra, nikoli bestie

Neříkejme jim bestie, protože to je latinský výraz pro zvíře. Říkejme jim vraždící pedofilové. Výraz vraždící pedofil není konstatováním čísla diagnózy, typu úchylky. Je to symbol nejodpornějšího zločinu, jaký si lze představit. Tolik by mělo být řečeno na úvod procesu, který začal minulý týden v Bruselu. Marc Dutroux, novinami přezdívaný „belgická bestie“, se v něm zodpovídá z vražd čtyř děvčat a z únosu, mučení a znásilnění dalších čtyř. Soud zřejmě Dutrouxovi vyměří doživotí; dvě třetiny Belgičanů by preferovaly již zrušený trest smrti.

Poučná je už samotná chronologie celé kauzy. Dutroux a jeho manželka Michelle Martinová byli poprvé zatčeni kvůli znásilňování již v roce 1986. O tři roky později byli odsouzeni na 13 a půl, respektive 5 let vězení, již v roce 1992 byli oba předčasně na svobodě. Jedna svědkyně tehdy upozornila policii, že v Dutrouxově domě vzniká ve sklepě cela – jenže nikdo kompetentní nereagoval, ani když se v regionu začaly ztrácet děti. Jak se později ukázalo, jiní svědci slyšeli ze sklepa křik vězněných děvčat, neudělali však nic. Teprve 12. srpna 1996 byli Dutroux s manželkou a komplicem zatčeni a vyšetřovatelé pak objevili v domě dvě dosud živé a čtyři na zahradě pohřbené dívky. Kvůli justičním průtahům i kiksům policie předstoupil Dutroux před soud až nyní.

Jaké zobecnění z toho vyvodit? V roce 2000 rozpoutal v Británii list News of the World „hon na pedofily“, když zveřejnil jména a adresy padesáti z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].