Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo se bojí Yekty Uzunoglu

Spis kdysi novinami všestranně propíraného případu Yekty Uzunoglu (50) dokončí tento týden svoji devítiletou pouť po kancelářích české justice. Pražský soudce Vítězslav Rašík pošle pět tisíc zažloutlých stran na ministerstvo spravedlnosti, odkud budou po vyřízení formalit pokračovat do Turecka. Kurdský lékař s německým občanstvím, obviněný tady svého času z vydírání, pokusu o vraždu a mnohamilionových podvodů, se prostě nedočkal spravedlnosti. A bude na ni čekat zřejmě ještě několik let – stejně jako na možnou náhradu škody, kterou utrpěl zatčením a pobytem ve vazbě. Uzunoglu tvrdí, že přišel o 30 milionů dolarů. Je přesvědčen, že právě kvůli hrozící náhradě dělá zdejší justice vše pro to, aby případ pokud možno nikdy neskončil.

Ping-pong

„Nemám jinou možnost, než to předat do Ankary, téměř všichni obvinění i svědci se zdržují v Turecku, sem bych je asi nedostal, nemluvě o obrovských nákladech na řízení, museli bychom svědkům platit cestu a pobyt,“ říká soudce Rašík.

Jenže předat celou zamotanou záležitost kolem doktora Uzunoglu (viz rámeček) do Turecka mohla justice už v roce 1997, poté co byl lékař očištěn od obvinění z podvodů a plánované vraždy. Situace byla stejná jako dnes. Proč to nikdo neudělal? „Tehdy to spadalo ještě pod městské státní zastupitelství,“ říká Rašík, „zeptejte se tam.“ Jenže na městě si taky myjí ruce. „Tím, že byl pan Uzunoglu zbaven obvinění z podvodu a vraždy, byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].