Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

mobrazek_1229.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1229.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Steven Biko. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Steven Biko. Foto ČTK • Autor: Respekt

Jak zemřel vězeň ve vyslýchací cele č. 619? Před šestadvaceti lety tato otázka hýbala Jižní Afrikou a OSN kvůli ní uvalila sankce na tehdejší režim. Po pádu apartheidu se případem zabývala jihoafrická Komise pravdy a usmíření, díky níž jsou dnes fakta jasná: dne 12. září 1977 zemřel v Pretorii vězněný černošský vůdce Steven Biko na následky policejního výslechu. Viníci jsou známi a dodnes žijí, ale stíháni nebudou. V tomto případě se komise dobrala pravdy, usmíření však nikoli.

Steven Biko byl ve své době druhý nejznámější vůdce jihoafrických černochů hned po Nelsonu Mandelovi: mladší a radikálnější. Na adresu bílých liberálních intelektuálů, v nichž Mandela viděl spojence, Biko posměšně vzkazoval: „Nejenže by za nás chtěli říkat, jak jsme utlačovaní, ale nejradši by i předepisovali, jak se proti tomu máme bránit.“ V roce 1968 jako mladý medik zakládal svépomocné černošské spolky (poskytovaly lékařské a právní rady) a stejně jako další radikálové se nadchl pro marxismus.

V roce 1973 už policie považovala populárního vůdce za tak nebezpečného, že mu nařídila neopouštět rodný Kingwilliamstown. Kvůli porušování tohoto příkazu byl Biko opakovaně zatýkán, osudná se mu stala v roce 1977 cesta na mítink do Kapského Města. Po zadržení ho 6. září při výslechu pět policistů zmlátilo do bezvědomí. O čtyřiadvacet hodin později – bezvládný Biko je strávil připoután želízky k okenní mříži…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].