Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tajná část zprávy BIS

Bezpečnostní informační služba zpřístupnila na internetu v půli srpna svou výroční zprávu o činnosti v roce 2002. Jde o verzi určenou pro veřejnost, která obsahuje pouze velmi povšechné informace. Respekt měl možnost pročíst část tajné zprávy, kterou dostali členové vlády a poslanci z komise pro kontrolu BIS. Tajné informace se týkají především terorismu, organizovaného zločinu a působení ruských mafií na území České republiky. Na rozdíl od minulých zpráv obsahuje poslední – sedmatřicetistránkový – veřejný report BIS více konkrétních dat. Nicméně řada jich stále chybí.

Bezpečnostní informační služba zpřístupnila na internetu v půli srpna svou výroční zprávu o činnosti v roce 2002. Jde o verzi určenou pro veřejnost, která obsahuje pouze velmi povšechné informace. Respekt měl možnost pročíst část tajné zprávy, kterou dostali členové vlády a poslanci z komise pro kontrolu BIS. Tajné informace se týkají především terorismu, organizovaného zločinu a působení ruských mafií na území České republiky.

Pozor na Al Kajdu

Na rozdíl od minulých zpráv obsahuje poslední – sedmatřicetistránkový – veřejný report BIS více konkrétních dat. Nicméně řada jich stále chybí. BIS například přiznala, že její loňský rozpočet představoval skoro devět set milionů korun. Jak byly peníze vynaloženy, se už nedozvíme – například kolik stály konkrétní operace BIS (s výjimkou zhruba sta milionů korun na zabezpečení summitu NATO v Praze). Přehledné tabulky sdělují, že BIS předala v roce 2002 vládě a ministerstvům tři sta šedesát tři různých informací. Není ovšem uveden jediný příklad pro představu, o jaké informace jde, nebo kolik si jich vyžádali ministři. Stejně lakonická je tabulka, podle níž BIS postoupila tři stovky zpravodajských informací dalším českým službám a policii. Zaujme pouze fakt, že úřad vyšetřování nedostal od BIS informaci ani jednu – jinými slovy práce BIS nevedla v roce 2002 k jedinému přímému stíhání zločinců či špionů.

Svět je ve válce proti terorismu. Co pro to dělá BIS, se nedozvíme. Kapitola…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].